Românii au dreptul de luna aceasta la mai multe analize și investigații medicale decontate

De luna aceasta, avem dreptul la mai multe analize şi investigaţii gratuite pe asigurarea socială de sănătate. Cei care au tot felul de alergii şi riscă să ajungă la complicaţii grave pot afla ce anume le cauzează suferinţa printr-o analiză de sânge foarte complexă pe care puţini şi-o permiteau. Pentru prima dată, testarea moleculară multiplex, care poate depista sensibilitatea la marea majoritate a alergenilor, este decontată. Dacă află exact care e problema, medicii pot alege terapia cea mai potrivită, relatează Știrile TVR. 

 

Medicii estimează că o persoană din patru suferă de cel puţin o alergie, iar în 2050, jumătate dintre oameni vor fi alergici. Unii ajung să aibă mai multe alergii în acelaşi timp. Cu o singură analiză de sânge, medicii pot afla exact la ce este sensibilă persoana. Testele evalueaz[ majoritatea alergiilor: respiratorii, alimentare,  la veninul de viespe sau albină sau latex.

Prof. dr. Carmen Panaitescu Bunu: „Un pacient care face reacţii şi cutanate sau respiratorii mai severe în care nu-ţi poţi da seama. Este vorba de alergie la praful de casă sau la polenuri sau are şi alergii alimentare şi atunci cu o astfel de baterie care are peste 180 de alergene moleculare poţi să afli ce îi determină reacţiile pe care le are şi care dintre reacţii sunt, de fapt, încrucişate şi gravitatea simptomelor.”

Investigaţia multiplex arată precis care este alergenul principal, care sunt reacţiile încrucişate şi riscul de a ajunge la forme severe de astm sau dermatită atopică. Astfel, medicii alergologi pot da din timp imunoterapia potrivită şi se pot preveni complicaţiile.

Analiza a fost inclusă, în premieră, pe lista celor decontate.

Peste 800 de lei costă o baterie complexă de teste care indică  precis cauza calvarului trăit de românii care suferă de tot mai multe alergii. Şi nu oricine îşi permite costurile. De luna aceasta, testarea moleculară de tip multiplex este gratuită în regim de spitalizare de zi. Casa de Asigurări va deconta câte un astfel de serviciu per asigurat, anual, pentru diagnosticul şi monitorizarea alergiilor.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt, Casa Națională de Asigurări de Sănătate: „În prezent, cam toate testele care se fac pe partea aceasta au fost cuprinse în pachet cu tarife foarte bune de rambursare, rambursarea efectuându-se la nivelul realizat.”

În pachetul de bază pentru asiguraţi a fost introdusă şi imunoterapia cu vaccinuri alergenice administrate sub piele, dar şi alte investigaţii importante care până acum nu erau gratuite.

Sunt decontate acum şi mai multe tipuri de mamografii, ecografii, tomografii şi RMN, importante în monitorizarea celor cu cancer şi nu numai.

Pe lista investigaţiilor gratuite de laborator a apărut analiza pentru vitamina B 12, acidul folic şi nu numai.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare