Rusia a trimis un sistem de apărare antiaeriană şi personal militar în Niger

Rusia a trimis un sistem de apărare antiaeriană şi 100 de militari în Niger, în Africa de Vest, relatează vineri dpa, transmite Agerpres.

Personalul militar de la Ministerul Apărării din Rusia urmează să instaleze sistemul de apărare antiaeriană şi să instruiască militarii din Niger în utilizarea lui, a relatat canalul de stat RTN joi seară.

Misiunea urmează după o convorbire telefonică între şeful juntei, Abdourahamane Tchiani, şi preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lui martie.

Până la lovitura de stat militară din iulie anul trecut, Nigerul era ultimul aliat democratic al SUA, Franţa şi altor state europene în lupta împotriva militanţilor islamişti în regiunea Sahel, unde jihadiştii continuă să câştige influenţă.

În martie, junta a pus capăt cooperării militare cu SUA în lupta împotriva terorismului. Forţele armate din Germania operează o bază aeriană la Niamey, a cărei viitor este încă neclar.

Televiziunea de stat din Niger a difuzat imagini cu un avion Iliuşin-76 care a aterizat pe aeroportul din Niamey miercuri.

„Ne aflăm aici pentru a instrui armata din Niger să utilizeze echipamentul militar care a ajuns aici”, a declarat un bărbat cu cagulă în uniformă militară.

După ce armata a preluat puterea pe 26 iulie, Nigerul a început să-şi diversifice partenerii pentru a-şi afirma suveranitatea în faţa lumii, a mai relatat televiziunea din Niger.

Putin şi Tchiani au discutat despre „consolidarea trans-sectorială şi cuprinzătoare a cooperării strategice dintre Niger şi Rusia pentru a răspunde ameninţărilor curente, în special în domeniul securităţii”.

Ca şi vecinii săi Mali şi Burkina Faso înaintea sa, Niger se îndepărtează de partenerii săi occidentali, în special fosta putere colonială Franţa, şi se orientează spre Rusia. Toate cele trei ţări sunt conduse de armată după lovituri de stat.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare