S-a decis : Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 a crescut la 12,15%

Breaking News

S-a decis : Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 a crescut la 12,15%

rovinari

În 2015, cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie a fost de 11,9.Conform unui comunicat remis de către COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA se arată faptul că o dată cu creșterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, pentru anul 2016, aceasta va avea un puternic impact asupra consumatorului captiv, în special pentru populație, dar și pentru producătorii clasici, fiind și o măsură neeconomică.

Această cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016, de 12,15% din consumul final brut de energie electrică,  va avea un impact în factura consumatorului final de energie electrică de 35 lei/MWh.

CE OlteniaAceastă măsură este în totalitate in favoarea noilor “baieți destepți”

                          România platește deja cea mai mare subvenție din lume energiilor regenerabile.

ceoltenia

În continuare vă prezentăm comunicatul emis de către CE Oltenia prin care se fac o serie de precizări, cea mai importantă referindu-se la o nouă categorie de băieți deștepți din energie. Mai mult decât atât, se mai precizează faptul că România platește deja cea mai mare subvenție din lume energiilor regenerabile.

COMUNICAT
4 decembrie 2015
”Cresterea cotei obligatorii de energie regenerabila la 12,15%, in anul 2016, este o masura neeconomica, cu un puternic impact asupra consumatorului captiv, in special pentru populatie, dar si pentru producatorii clasici.
• Sintagma “energie regenerabila” nu este corecta, fiind de fapt vorba despre “energie regenerabila subventionata”.
Exista si energie regenerabila nesubventionata – energia hidro – care impreuna cu energia pe baza de biomasa, energia fotovoltaica si cea eoliana au avut, in ultimii 3 ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, adica mult peste tinta de 24% asumata de Romania pentru anul 2020.
• Aceasta masura este in totalitate in favoarea noilor “baieti destepti” care exporta, in cea mai
mare parte, energia regenerabila la preturi derizorii, in Ungaria, ceea ce se poate observa cu usurinta prin consultarea curbelor de productie de pe site-ul Transelectrica.
Astfel, energia regenerabila subventionata cu aproape 10 euro/MWh de catre consumatorul captiv, prin cresterea cotei de certificate verzi, este, in cea mai mare parte, in folosul acestor exportatori.
Legislatia romaneasca nu permite producatorilor clasici sa exporte.

• Incurajand continuu si fara o analiza subventiile la energia regenerabila, piata producatorilor clasici se restrange dramatic, aparand costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suporta.
CE Oltenia a avut variatii de sarcina de pana la 1000 MW in zilele cu rafale de vant.
Aceste costuri raman aproape in totalitate in sarcina producatorilor termo si hidro, provocandu-le acestora pierderi importante.
Producatorii clasici sunt insa cei care mentin, practic, siguranta functionarii S.E.N., desi Romania plateste deja cea mai mare subventie din lume energiilor regenerabile.”

COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA
Presedinte Directorat,
Laurentiu Ciurel

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare