S-a închis Agenția federală americană de combatere a dezinformării străine, acuzată de cenzură de Elon Musk

O agenție federală de combatere a dezinformării străine, criticată de Elon Musk, își închide porțile din cauza lipsei de finanțare din partea Congresului. Bugetul Global Engagement Center, în valoare de 61 de milioane de dolari, a fost sacrificat de acordul care a făcut posibilă evitarea închiderii. Republicanii și șeful Tesla și SpaceX au acuzat acest birou al Departamentului de Stat de cenzură, scrie Le Monde, conform mariustuca.ro.

Departamentul de Stat a anunțat marți, 24 decembrie, închiderea Global Engagement Center (GEC), biroul său responsabil cu combaterea dezinformarii produse de țări rivale ale Statelor Unite, precum China și Rusia. Creat în urmă cu opt ani, GEC a fost criticat pe scară largă de republicani și de Elon Musk, care l-au acuzat de cenzură.

Decizia a venit în timp ce măsura de extindere a finanțării a fost abandonată în cea mai recentă versiune a textului legislativ care a făcut posibilă evitarea paraliziei bugetare a statului federal din 21 decembrie. Cu un buget de 61 de milioane de dolari (58,6 milioane de euro), GEC a angajat aproximativ 120 de persoane.

Biroul a fost de mult în vizorul parlamentarilor republicani, majoritatea din Camera Reprezentanților, care au acuzat-o că îi monitorizează pe americani. În 2023, Elon Musk, care de atunci a devenit principalul susținător al lui Donald Trump, a asigurat că GEC reprezintă „o amenințare la adresa democrației americane”.

Cel mai bogat om din lume, numit de Donald Trump co-șeful unei comisii pentru „eficiența guvernamentală” al cărei scop declarat este de a face reduceri drastice la bugetul federal, a acuzat agenția că este „cel mai rău agent al cenzurii și manipulării a mass-media de catre guvern. Liderii GEC au respins întotdeauna aceste afirmații, considerând că munca lor este crucială pentru combaterea campaniilor de interferență străină pe teritoriul american.

În iunie, șeful agenției, James Rubin, a anunțat lansarea unei organizații multinaționale cu sediul la Varșovia pentru a contracara dezinformarea rusă cu privire la războiul din Ucraina.  Departamentul de Stat a declarat că inițiativa, cunoscută sub numele de Grupul de Comunicații al Ucrainei, va reuni guvernele partenere pentru a coordona mesajele, a promova raportarea corectă a războiului și va expune manipularea informațiilor de la Kremlin.

Și anul trecut, această agenție a avertizat într-un raport că China cheltuia miliarde de dolari pentru a disemina dezinformarea și a „reduce semnificativ” libertatea de exprimare în întreaga lume.

Agenția eticheta conturile drept „persoane pro-ruse” dacă acestia dadeau vina pe cercetarea institutului din Wuhan pentru focarul de COVID-19, scrie FoxNews.

GEC, potrivit reporterului Matt Taibbi, „a finanțat o listă secretă de subcontractanți și a ajutat la crearea unei noi forme de pionier și insidioase – și idioate – de listare neagră” în timpul pandemiei. 

Taibbi a scris anul trecut, când a expus fișierele Twitter, că GEC „a semnalat conturile drept „personaje și proxy ruși” pe baza unor criterii precum „Descrierea coronavirusului ca o armă biologică proiectată”, dând vina pe „cercetările efectuate la institutul din Wuhan” și „atribuind CIA apariția virusului ”. 

„Agenția a semnalat, de asemenea, conturi care au retweetat știrile conform cărora Twitter a interzis popularul site web din SUA ZeroHedge, susținând că „a dus la o nouă rafală de narațiuni de dezinformare”. ZeroHedge a făcut rapoarte care speculează că virusul ar avea o origine de laborator.

Taibbi a oferit diverse situații în care DFRLab și GEC au trimis pe Twitter o listă de conturi despre care credeau că sunt implicate în „manipulare coordonată susținută de stat”. Cu toate acestea, o privire rapidă a angajaților Twitter a stabilit că lista era defectuoasă și includea conturile mai multor cetățeni americani fără nicio legătură cu entitatea străină în cauză.

Directorul DFRLab, Graham Brookie, a negat anterior afirmația conform căreia aceștia folosesc banii din impozite pentru a urmări americanii, spunând că granturile sale GEC au „un accent exclusiv internațional”.

Un raport din 2024 al Comitetului pentru Afaceri Mici a Camerei, condus de republicani, a criticat GEC pentru acordarea de granturi organizațiilor a căror activitate include urmărirea dezinformării interne și străine și evaluarea credibilității editorilor din SUA, potrivit Washington Post. 

Un procesul a fost intentat de procurorul general din Texas Ken Paxton, Daily Wire și Federalist, care au dat în judecată Departamentul de Stat, secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali guvernamentali la începutul acestei luni pentru „angajarea într-o conspirație de cenzurare, deplatformare și demonetizare a americanilor si a instituțiilor de presă defavorizate de guvernul federal”.

Procesul a precizat că GEC a fost folosit ca instrument pentru ca pârâții să-și efectueze cenzura.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare