S-A TERMINAT CU ABUZUL ȘI ÎN CAZUL MAGISTRAȚILOR, AU GRESIT-PLĂTESC!Raspunderea magistratilor a fost adoptata în Senat!

VICTORIA PARLAMENTULUI IMPOTRIVA ABUZURILOR DIN JUSTIȚIE–

  • Raspunderea magistratilor a fost adoptata în Senat: Ministerul Finantelor se va indrepta obligatoriu cu actiune in regres, direct la instanta civila, impotriva magistratului (procuror sau judecător) pentru care statul a platit despagubiri victimei unei judecati sau anchete strambe.

  • Instanta civila va decide daca magistratul este bun de plata pe procedura procesului civil

    Conform luju.ro, ieri Parlamentul Romaniei a obținut o victorie uriașă, institutia fundamentala a unei democratii, in fata Sistemului odios care a condus ani de zile tara prin teroarea catuselor si care se zbate sa isi pastreze privilegiile. Un Sistem slujit de anumiti politicieni, de magistratii activisti si de unii membri ai CSM. Dupa ani de zile in care clasa politica a fost timorata de “Binomul SRI-DNA”, iata ca parlamentarii si-au inteles menirea si faptul ca sunt alesii poporului. Iar victoria este cu atat mai importanta cu cat ea priveste magistratii abuzivi, care in sfarsit vor raspunde pentru vietile si carierele distruse, caci statul va fi obligat sa se indrepte impotriva magistratilor care au comis erori judiciare si din cauza carora s-au platit despagubiri din buzunarele romanilor.

    Senatul Romaniei a votat, marti 19 decembrie 2017, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Senatul Romaniei este for decizional, primul vot fiind dat saptamana trecuta in Camera Deputatilor. A fost o decizie luata cu 80 de voturi “pentru”, dupa ce opozitia parlamentara formata din PNL si USR, doua partide slujitoare ale Sistemului, au facut tot ce a fost posibil pentru a bloca votul, pentru ca in final sa se retraga de la lucrari. Cea mai importanta realizare este de departe cea referitoare la raspunderea magistratilor, subiectul care a reprezentat de fapt marea nemultumire a judecatorilor si procurorilor sistemisti care s-au opus cu indarjire adoptarii oricarei forme prin care ar putea fi trasi la raspundere pentru ceea ce comit. Si mai important este ca raspunderea magistratilor a fost adoptata in forma ei severa, dupa ce Senatul a votat amendamentele propuse de senatorul PSD Serban Nicolae.

Statul va fi obligat sa se indrepte impotriva magistratului care a provocat plata daunelor in urma erorii judiciare comise

   Revenind la modificarile aduse raspunderii magistratilor, Senatul a votat amendamentele propuse de senatorul Serban Nicolae la art. 96 din Legea 303/2004 din statutul magistratilor, amendamente care prevad o forma mult mai severa decat cea adoptata de Camera Deputatilor. Astfel, Ministerul Finantelor va fi obligat sa se indrepte cu actiune in regres impotriva magistratului care a cauzat eroarea judiciara si din cauza caruia statul a platit despagubiri. De asemenea, foarte important a fost definita “reaua credinta” si “grava neglijenta”, iar CSM – locul unde se putea bloca tragerea la raspundere a magistratului care a cauzat eroarea judiciara si plata daunelor – a fost scos din procedura. Ministerul Finantelor se va indrepta obligatoriu cu actiune in regres, direct la instanta civila, iar instanta civila va decide daca magistratul este bun de plata pe procedura procesului civil.

Iata modificarile adoptate de Senat la Legea 303/2004 in legatura cu raspunderea magistratilor:

Art 96

(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta.

(3) Exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane.

(4) Exista rea credinta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara.

(5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.

(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva judecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.

(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin 8 este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul.

(10) CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorului si procurorilor. Asigurarea obligatoriu nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta”.

ecopolitic.ro/ sursa: luju.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare