S-au activat specialiștii. Octavian Jurma: A început al doilea val endemic din 2023. S-ar putea ajunge și la 30.000 de cazuri de covid pe săptămână, vârful fiind atins la deschiderea școlilor

În România a debutat al doilea val endemic din acest an, vârful acestuia fiind așteptat în toamnă, la deschiderea școlilor, când se pot înregistra chiar și 30.000 de cazuri de covid  într-o singură săptămână, susține, într-o postare pe Facebook, Octavian Jurma, scrie r3media.ro.

Avertismentul vine în contextul în care Ministerul Sănătății a anunțat că, de la 1 iulie 2023, a încetat stare de risc epidemiologic, iar „boala covid este considerată o boală infecțioasă obișnuită.”

Octavian Jurma este de altă părere, avertizând că există riscul de long covid sau de activare a unui long covid, în cazul în care îl avem deja. Potrivit acestuia, long covidul este o boală extrem de neplăcută, care îmbătrânește în medie cu 5 ani, cel mai persistent simptom este o oboseală cronică debilitantă.

Pe de altă parte, Octavian Jurma estimează că vârful acestui val se va înregistra în toamnă, după deschiderea școlilor, când se pot înregistra chiar și 30.000 de cazuri de covid într-o săptămână.

„Având în vedere că acest val debutează cu aproape 2 luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână, dar să nu depășească 30.000 de cazuri noi săptămânale.

Probabil că valul va fi dominat de roiul care are mutația F456L, între care sunt versiuni ca EG.5.1, FL.1.5.1 și XBB.1.16.6. Dintre acestea, varianta EG.5.1 (XBB.1.9.2.5.1 alias „Eris”) pare să aibă un avantaj semnificativ, dar nu decisiv și probabil circulă deja în România”, a explicat Octavian Jurma.

Acesta a menționat că riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20% în fiecare săptămână, ajungând la maxim odată cu deschiderea școlilor.

De asemenea, Octavian Jurma nu a omis să sublinieze că „dacă ai supraviețuit infecției, riscul de moarte în caz de reinfectie este foarte scăzut, mai ales dacă ești și vaccinată”.

„După cele mai conservatoare estimări, Long COVID are o incidență cam 10x mai mare decât numărul de decese, undeva între 10 și 20% din totalul celor infectați, incluzând minorii”, a precizat Octavian Jurma.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare