Salvamontiştii din Zărneşti anunţă că au avut una dintre cele mai grele acţiuni din ultimii zece ani. În condiții de iarnă, pe timp de noapte, 13 oameni au lucrat 16 ore pentru salvarea unei turiste din Mexic care a căzut într-o zonă expusă, accidentându-se grav, potrivit news.ro.
”Ieri, 9 decembrie, în jurul orelor 17:20, Salvamont Zarnesti a fost solicitat prin Serviciul Unic 112, sā intervinā în cazul unei persoane de sex feminin, originarā din Mexic, care aflându-se singurā, pe traseul marcat Triunghi Roşu – Ciorânga Mare, a alunecat într-o zonā foarte expusā, accidentându-se grav”, au transmis, duminică după-amiază, salvamontiştii din Zărneşti.
Aceştia anunţă că, având în vedere datele cazului, s-au confruntat cu una dintre cele mai dificile intervenţii din ultimii 10 ani: condiţii de iarnā, derularea pe timp de noapte, terenul foarte expus şi problemele medicale ale victimei.
”Pentru soluţionarea cazului, s-a muncit nu mai puţin de 16 ore, cu o echipā de 13 membri ai Salvamont Zārneşti, intervenţia fiind încheiatā astăzi, 10 decembrie, în jurul orelor 10:30”, au mai transmis salvamontiştii.
Aceştia fac referire la actualul context, în care serviciile Salvamont ar trebui să renunţe la 15% din personal, iar în Legea pensiilor nu sunt incluşi în cagegoriile de angajaţi care muncesc în condiţii deosebite.
”Acest caz ne trimite încā o datā cu gândul la câteva fraze devenite virale în media, cu privire la statutul nostru, al salvatorilor montani, prin prisma Legislativului … Salvatorii montani nu au o meserie periculoasă, ei doar se plimbă pe munte şi petrec timp în natură!
Salvatorii montani nu au nevoie de consiliere psihologică, nu merită sporuri şi nici să iasă mai repede la pensie deoarece nu au contact cu situaţii şi imagini care îi pot afecta emoţional şi nici nu există uzură fizică şi psihică în urma activităţii pe care o desfăşoară zi de zi!
Serviciile Salvamont trebuie să reducă numărul de salvatori montani pentru a îndeplini condiţiile legale şi a reduce deficitul bugetar”, au mai transmis salvamontiştii.