Săptămâna care a trecut se poate caracteriza printr-o revenire bruscă a iernii, căderile de zăpadă lovind peste jumătate din ţară. Viscolul a paralizat circulaţia din mai multe judeţe ale ţării, fiind închisă şi autostrada A2, şi tot în jumătate de ţară au fost întrerupte cursurile şcolare.
Subiectul şcolilor închise a devenit subiect de scandal între primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi primarul sectorului 5, Daniel Florea, acesta din urmă lăsând deschise şcolile şi grădiniţele pentru acei părinţi care nu aveau cu cine să-şi lase copii. Primarul general spune însă, că decizia primarului sectorului 5 nu a fost în conformitate cu legislaţia şi a anunţat că va fi analizată de Comitetul pentru situaţii de urgenţă.
Cele trei legi ale Justiției, adoptate de Camera Deputaților
Pe de altă parte, tot în această săptămână parlamentarii au modificat din nou legile justiţiei, întoarse la Parlament de preşedintele Klaus Iohannis. De data aceasta, parlamentarii din Comisia „Iordache” au fost mai tranşanţi: preşedintele a fost scos din procedura de numire a magistraţilor după ce comisia a abrogat un articol al Legii 303/2004 prin care îl scoate pe preşedintele ţării din procedura de numire a magistraţilor simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate.
Mai precis, este vorba de articolul 31 alineatul 3 din lege, care stipulează: „Preşedintele României poate refuza o singura dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin. 1 (n.r.- judecătorii şi procurorii care au promovat examenul de capacitate). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii“. Propunerea de eliminare a fost formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), a fost însuşită de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu şi susţinută de majoritatea la putere, plus UDMR. Tot Comisia „Iordache” a dat undă verde descretizării protocoalelor instituţionale, dar a modificat în totalitate şi articolul referitor la eroarea judiciară.
- Săptămâna aceasta a început şi evaluarea ambasadorilor. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că a început evaluarea ambasadorilor României, menţionând că a primit toate materialele solicitate şi va face o evaluare „cantitativă şi calitativă”.
Premierul Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene.
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, o scrisoare în care îi adresează rugămintea de a clarifica „aspectele de fapt şi de drept” legate de o scrisoare a Comisiei Europene din octombrie 2012.
Scrisoarea ar fi fost transmisă Ministerului Justiţiei şi ar conţine „solicitări concrete” privind anumite cauze penale.
Aflat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a discutat cu Jean-Claude Juncker despre scrisoarea trimisă de premier. Iohannis a arătat că este o scrisoare prin care se cer clarificări, nu se face nicio acuzaţie acolo şi din acest punct de vedere scrisoarea nu este greşită.
Pe 21 martie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-a aflat la ÎCCJ, unde a dat o declaraţie în calitate de inculpat, în dosarul în care este acuzat de DNA că ar fi intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman.
Dragnea a susţinut că a fost trimis în judecată de DNA fără probe, doar pe „declaraţii, bârfe şi zvonuri” şi a susţinut că nu a fost consultat de către fosta soţie, Bombonica Prodana, în legătură cu plata prejudiciului în dosarul DGASPC Teleorman. Bombonica Dragnea nu a venit miercuri în instanţă, însă a transmis prin avocat că a plătit prejudiciul în valoare de 33.000 lei către DGASPC Teleorman, şi a cerut încetarea procesului împotriva ei.
Pe 25 aprilie va avea loc ultimul termen în acest dosar, când vor avea loc pledoariile finale ale procurorului de şedinţă şi ale avocaţilor.
Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv
Tot săptămâna aceasta Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene. În iunie 2016, Constantinescu a fost condamnat la 6 ani închisoare cu executare de către Tribunalul Bucureşti, pentru comiterea a 21 de infracţiuni de abuz în serviciu şi 3 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Proteste de amploare ale polițiștilor
Săptâmâna se încheie cu proteste de amploare ale poliţiştilor. Mii de poliţişti din întreaga ţară şi angajaţi din penitenciare au protestat sâmbătă în Capitală împotriva salariilor mici, dar şi a condiţiilor proaste în care îşi desfăşoară activitatea. Protestatarii au spus că s-au săturat să fie plătiţi ca în anul 2009, în timp ce li se cere să muncim ca în anul 2018”. Ei reclamă şi dotarea, afirmând că posturile de poliţie arată jalnic.
Protestatari din opt federaţii sindicale s-au oprit la sediul Guvernului, după ce toată dimineaţa au protestat în faţa Ministerului de Interne. Ei nu au fost primiţi la discuţii. În schimb, conducerea MAI a dat ca reacţie un comunicat prin care a făcut o serie de precizări. „Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare”, se spune printre altele în comunicatul MAI.