Conform unui articol din ziarul România liberă, o companie belgiană aflată în negocieri cu Rompetrol, a fost condamnată în Elveția pentru corupție.Justiția elvețiană a condamnat DEME pentru corupție într-un caz de contracte gigantice cu Nigeria.
DEME a trebuit să restitutie statului elvețian aproximativ 35 de milioane de euro și să plătească în plus o amendă de un milion de franci elvețieni, anunța ziarul belgian L’echo.
Conform aceluiași articolului, Compania din Antwerp, DEME – lăudată în aprilie 2016 ca fiind cel mai atractiv angajator din Belgia și încoronată drept „Compania anului” în 2015 – a fost nevoită să dea explicații prin sălile de judecată elvețiene.
”DEME este o companie foarte importantă în Belgia. Atunci când în 2009 Majestatea Sa, Regele Albert al Belgiei vizita România reprezentanții companiei DEME erau printre cei care făceau parte din delegația care venea în țara noastră. Și nu a fost doar o simplă vizită. Delegația belgiană a fost invitată în România de președintele de atunci Traian Băsescu, context în care s-au semnat mai multe parteneriate cu instituții publice și oameni de afaceri români.” se mai precizează în articol.
„Rompetrol Rafinare a lansat pentru decontaminarea și ecologizarea batalurilor din rafinăria Vega Ploiești un amplu proces de selecție a unei companii cu experiență in domeniu. Compania DEME și-a manifestat, alături de alți ofertanți, interesul pentru realizarea acestor lucrări, în baza experienței și expertizei sale în astfel de proiecte. În acest moment, procedura de selecție competitivă organizata de compania membră a Grupului KMG Internațional este în desfășurare, nefiind așadar încheiat un contract cu vreunul dintre participanți”, au comunicat pentru ”România liberă” reprezentanții Departmentului de Comunicare al Grupului KMG Internațional.
Romania libera continuă, precizând că L’echo arăta că procurorul elvețian susține că este vorba despre un caz de corupție, cu jocuri de milioane de euro. În plus față de companie, doi foști directori erau, de asemenea, în boxa acuzaților, precum și un intermediar elvețian, care a stabilit tranzacțiile în numele DEME prin Insulele Virgine Britanice, arată cei de la L’echo.
Dosarul din Elveția s-a construit în jurul companiei Bonny Channel, o companie prin care DEME lucrează din 2005 cu autorități portuare din Nigeria pentru a deraia râul și Canalul Bonny din Nigeria. Conform documentelor instanțelor elvețiene, aceste tranzacții între 2005 și 2013 au permis DEME să înregistreze cifra de afaceri de 604 milioane.
Dar, în 2011, autoritățile elvețiene de combatere a spălării banilor analizează contractele și se întreabă despre un cont cu Credit Suisse prin care circulă plățile suspecte.
Citește tot articolului pe link-ul de mai jos