Scandal în comisiile de cultură ale Parlamentului: Şefa TVR, luată la întrebări pentru difuzarea unui interviu cu Ghiţă

Audierea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a constituit pentru parlamentarii din comisiile de cultură un bun prilej de a o lua la întrebări pe Doina Gradea, preşedinte interimar al SRTV, cu privire la un interviu cu Sebastian Ghiţă – primul difuzat în eter – în acelaşi timp cu alte două televiziuni private.

Doina Gradea fusese chemată la Parlament pentru data de 20 martie, de preşedintele comisiei de cultură a Camerei Deputaţior, Gigel Ştribu, dar şi de parlamentarii USR, pentru a da explicaţii de ce televiziunea publică a difuzat interviul unei persoane urmărite penal. Doina Gradea a trimis atunci un răspuns în scris prin care a anunţat că nu vine la Parlament, pentru că trebuia să fie prezentă la o acţiune la MAE.

comisia cultura si mass mediaAşa se face că marţi, odată cu audierea candidaţilor pentru CA, printre care se afla şi Doina Gradea, deputatul USR Iulian Bulai a trecut direct la subiectul Ghiţă:

„După cum ştiţi, atât USR, cât şi PNL au cerut participarea dumneavoastră în cadrul Comisiei de cultură în urma difuzării de către TVR a interviului între inculpatul Sebastian Ghiţă şi un domn jurnalist şi am câteva întrebări pe care aş vrea să vi le adresez punctual. Aşadar, care sunt persoanele din conducerea TVR care au fost înştiinţate de difuzarea acestui interviu şi care sunt persoanele care au aprobat difuzarea acestui interviu în această formă? Care au fost termenii înţelegerii dintre TVR şi deţinătorul de drept al interviului? Cine a iniţiat negocierile pentru preluarea interviului de către TVR? Există un acord de coordonare editorială între cele patru posturi care au difuzat simultan acel material sau între TVR şi aceste posturi în particular? TVR a obţinut acordul direct şi expres al domnului Sebastian Ghiţă de a difuza acest material?”

Doina Gradea l-a întrerupt pentru a cere ajutorul conducerii comisiilor, pentru că nu poate reţine atâtea întrebri deodată.

A intervenit Gigel Ştirbu care, împăcuitor, a fost de acord cu o eventuală dictare a întrebărilor USR. Fără a mai aştepta însă să-i mai fie detaliate întrebările lui Bulai, Doina Gradea a început explicaţiile:

„Aşa cum reiese din adresa transmisă domnului preşedinte Gigel Ştirbu, am spus că la acea dată, la acea oră, eram chemată la grupul de lucru al MAE pentru că sunt manager de proiect pe ţară pentru proiectul major numit Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, unde Televiziunea română este oficial broadcaster. Şi am comunicat că ăsta este singurul motiv pentru care nu pot participa. Au apărut informaţii şi declaraţii în spaţiul public că este o obrăznicie din partea mea faptul că nu m-am prezentat. Întotdeauna m-am prezentat. (…) Persoanele, nu contează ca nume, sunt responsabile editorial de la TVR1. Nu a fost comitetul director, nu a fost Doina Gradea cea care a decis.  Sunt proceduri de lucru foarte clare pe care le respectăm, nu există Înalta Poartă, unde se vine şi se iau aprobări, adică directorul general sau preşedintele, sunt responsabilităţi foarte clar împărţite”.

Pentru că atmosfera devenise tensionată, au intervenit, în apărarea şefei TVR, mai mulţi parlamentari PSD. Primul a fost chiar şeful comisiei de cultură din Senat, Radu Preda:

„Eu zic că lucrurile se pot tranşa într-un mod mult mai simplu  – având atât de multe solicitări, puteţi să le puneţi pe foaie, în mod direct, către doamna director general, care să vă poată da un răspuns aşezat, pertinent, în scris până la urmă la toate întrebările dumneavoastră. (…) Dacă vreţi să transformăm această audiere într-un tir al întrebărilor, o putem face, dar cu siguranţă nu ajungem acolo unde ne dorim”.

„Singurul motiv pentru care doream răspuns la aceste întrebări era că acum audiem persoana care a fost în conducerea TVR atunci când această instituţie s-a transformat în goarna penalilor. De aceea avem tot dreptul să punem aceste întrebări”, a replicat Bulai.

liviu plesoianuDeputatul PSD Liviu Pleşoianu nu a ezitat să compare interviul cu Ghiţă cu „celebrul caz Snowden”, al cărui interviu a fost difuzat chiar de televiziunea public americană – ţară unde el a fost condamnat.

„După cum presupun că ştie toată lumea, domnul Snowden a iscat un scandal imens în plan internaţional, pe numele domniei sale existând un mandat de arestare, deci un penal, un inculpat. Domnul Snowden este urmărit şi există mandat de arestare pe numele domniei sale. (…) Interviul a fost difuzat de postul public de televiziune din Statele Unite, adică din statul care l-a acuzat prin FBI de spionaj pe domnul Snowden. (…) Mi se pare odios să-i ceri unui jurnalist, indiferent de televiziunea unde îşi desfăşoară activitatea, fie că este vorba de un post comercial sau de un post public de televiziune, mi se pare odios să-i spui ce are voie şi nu are voie să facă”, a spus Pleşoianu care i-a pus pe cei prezenţi să ridice mâna în semn de recunoaştere dacă cred că un jurnalist trebuie cenzurat atunci când face un interviu cu cineva, cu oricine.

  • Nimeni nu a ridicat mâna, aşa cum a remarcat ironic penelistul Gigel Ştirbu: „Nu văd să fi ridicat cineva mâna, sunteţi în regulă domnule Pleşoianu”.

„Ultima condamnare la executare, la moarte a fost acum aproape 30 de ani, nu este cazul aici, este cazul Snowden, dacă mergi in America. (…) De aceea îl invităm în ţară pe dl Sebastian Ghiţă să răsăundă în faţa autorităţilor pentru faptele dânsului”, a replicat Iulian Bulai.

  • Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a simţit şi el nevoia să intervină:

„Vreau să o felicit pe doamna Gradea pentru faptul esenţial că nu a cedat foarte puternicelor influenţe de distrugere a atâta libertate cât există în această ţară, cu protocoale secrete, cu şapte servicii secrete, cu ameniţări pe care le ştim cu toţii, cu colegi de-ai noştri care stau aici la masă şi probabi sunt din eroare în civil, unii. Cred că atât timp cât vor exista oameni ca dumneavoastră această naţie nu va pieri!”.

Gigel StirbuConcluzia a fost trasă de Gigel Ştirbu:

„Şi eu am anumite întrebări vizavi de acea speţă, nu are rost să discutăm acum aici. (…) Este Televiziunea publică, este plătită din banii noştri, ai tuturor, fiecare dintre noi are dreptul să pună întrebări când este vorba de banii contribuabililor. Ca atare, în cursul audierilor de mâine o să-mi asum şi eu responsabilitatea să adresez anumite întrebări vizavi de ceea ce s-a întâmplat şi sper că se va întâmpla cu această societate naţională a statului român”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare