Scandal la Parlament/ Dragoş Pătraru face praf conducerea TVR

Realizatorul tv Dragoş Pătraru, a fost audiat marţi la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, după ce a publicat pe internet o serie de înregistrări cu preşedintele – director general al TVR, Doina Gradea, care a înjurat şi a calificat nişte reporeri ca fiind hateri şi chiar „cap de porc”.

Realizatorul emisiunii „Starea Naţiei” a acuzat presiuni editoriale ale Doinei Gradea despre care a spus că sună de acasă şi dă sms-uri atunci când nu-i convine ceva.

„Doina Gradea se implica de acasă, ‘La Matinal’. ‘La Matinal’ suna, dădea SMS-uri mereu, îl hărţuia pe producătorul matinalului, Septimiu Sărăţeanu, care ne-a predat toate aceste materiale şi ne-a anunţat oficial că de la 30 iunie, când i se termină contractul, indiferent ce se va întâmpla, va pleca de acolo. Efectele au fost la ştiri devastatoare, din punctul meu de vedere, şi inacceptabile pentru SRTv, pentru orice post de televiziune, cu atât mai mult cu cât vorbim de SRTv. Ştirea celebră ‘Firea Statui’ n-a intrat pe post. Acela a fost un efect al ingerinţei editoriale. Un efect clar. Ar trebui să facă parte dintr-un manual de jurnalism la capitolul ‘ingerinţe editoriale’. (…)Noi am aflat că una dintre producțiile care urmau să dispară, înainte de venirea dnei Gradea, este Starea Nației, am aflat că trebuie să dispară Ora de știri. Un control mai mare la știri. Irina Radu nu a avut curaj să le facă și a fost adus cineva. (…) O alta presiune a fost scoaterea reluării de pe tvr2. Reluarea de dimineață la care se uita multă lume a fost mutată la ora 5.30. Suntem singura producție de la TVR1 care suntem plătiți în funcție de audiență, dacă nu facem 1,5 suntem scoși de pe post.
”, a declarat Dragoş Pătraru în faţa deputaţilor din Comisia de cultură.

El a povestit şi cum a fost îndepărtat de pe Guvern reporterul Ionuţ Gheorghe.

„Reporterul de la Guvern, Ionuţ Gheorghe, a fost dat de la Guvern doar pentru că nu a pus o întrebare cerută, o întrebare pozitivă la întâlnirea dintre doamna Dăncilă şi Jean Claude-Juncker”,

Pătraru a arătat că ceea ce se întâmplă acum în SRTv nu a început în urmă cu 7 luni, ci cu mult timp înainte şi a arătat că, la 30 de ani de la Revoluţie, lucrurile acestea nu mai pot fi acceptate, iar Parlamentul „poate face ceva pentru jurnalişti”.

Întrebat de preşedintele Comisiei de cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu, dacă în  TVR există vreo emisiune cu un rating mai mare decât „Starea Naţiei”, Pătraru a răspuns că emisiunile cu audienţă mare sunt cea pe care o realizează, Viața Satului, Vedeta Populară,  Știrile TVR.

„Se pare că sunteți o persoană care ati fost în răspăr cu toate regimurile politice. O emisiune de mistocarie politica bine facuta este oricand binevenită. Asistăm la o imensă prefăcătorie socială în care jucăm roluri ingrate. Când trăim într-o sociatate în care când îmi fac nevoile la closet nu stiu dacă sunt filmat pentru interesul național, a vorbi cum a făcut tanarul de la USR citând din Constituție este un act de naivitate sau de fățărnicie. Dna Gradea în condițiile în care Constituția este pretext, nu text, nu poate proceda altfel. Eu pot să amintesc că atunci când au venit liberalii, eram director de spital mi s-a spus dă-ți demisia. Dna Gradea nu este un om rău, este un obligat să trăiască după niște reguli ale societății. Nu o înjurați pe dna Gradea, pentru că este o regulă națională a jocului în care se înscrie timid.”, a intervenit PSD-istul Nicolae Bacalbaşa.
Dincolo de limbajul licențios, aici vorbim de libertatea de expresie. Suntem in situatia de a ne intoarce in timp si a vorbi despre aceste libertati constitutionale. Eu nu reușesc să înțeleg cum de cei 2000 de angajați nu sunt capabili de o solidarizare și de a reacționa vehement? Cum pot apăra interesul public? O fi din obediență, o fi din frică?”, a spus şi deputatul Marius Paşcanu de la PMP.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a pus în comisie o înregistrare cu Pătraru care  înjură. „Contextul este că eu vorbeam despre părarea unora despre oamenii care trebuie să muncească pe 2 lei”, a replicat Pătraru.

El a denunţat „controlul editorial din TVR exercitat de noua conducere, care este total și insuportabil pentru jurnaliști”.

Preşedintele comisiei, Gigel Știrbu, itit dintr-o informare privind deplasarea echipei TVR la Eurovision în Lisabona: „Din 24 persoane, 18 au fost membri ai staff-ului care au fost într-un city break prelungit. Decontul este de  55.000 euro deplasare plus alte 150.000 euro taxa de participare.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare