Scandalul continuă – Teodorovici explică de ce i-a tăiat 10 milioane de lei preşedintelui / Administraţia Prezienţială reacţionează

teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat marţi o serie de explicaţii pe tema motivului de a-i tăia 10 milioane de lei președintelui la rectificarea bugetară.

„Să spui că felul în care ți-ai alocat și sumele pe 2018, modul în care ai semnat contractele, mai ales felul în care cheltui banii, arăți practic că nu ai o experiență foarte bună în zona asta.

De la an la an, din 2014 până astăzi cred că este singura structură publică căreia i s-a dublat bugetul pe care Guvernul l-a alocat. Cred că este singura unitate publică căreia i s-a dublat bugetul. Aceste date vi le dau pe baza unui sistem pe care noi, Finanțele, îl avem”, a declarat Teodorovici într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a adăugat că, la capitolul „deplasări”, la această oră că, dintr-un buget de aproximativ opt milioane de lei este doar suma de 2.2 milioane de lei angajată.

„Există contracte pentru această sumă. Cu alte cuvinte, nu cred că este nicio problemă ca până la final de an, domnul președinte să se deplaseze acolo unde planul de deplasări stabilit trebuie realizat, dacă pe șapte luni au fost suficiente două milioane de lei, până în cei opt milioane domnul președinte se poate încadra până la sfârșitul anului în cheltuielile prevăzute pentru deplasări.

Din 22,2 milioane de lei pentru bunuri și servicii, avem 7.7 milioane de lei angajați astăzi, la această oră, deci aproximativ 30%, nici pe departe să fie întreaga sumă angajată. La capital, din 6.2 milioane de lei alocate pe acest an, plățile sunt făcute la nivelul 588 de mii de lei, deci undeva la 9%”, a precizat ministrul Finanţelor.

Administraţia Prezidenţială a reacţionat imediat, după aceste declaraţii:

„La data de 7 august 2018, Administraţia Prezidenţială are înregistrate în aplicaţia FOREXEBUG, operată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), angajamente legale în sumă totală de 45,988 milioane lei. Angajarea sumelor pentru deplasări externe se realizează în momentul semnării contractelor aferente, nu înainte.

În lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăţilor, Administraţia Prezidenţială nu va putea achita integral viitoare obligaţii contractuale, nici pentru deplasări externe, nici pentru alte angajamente”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei

Referitor la cheltuielile de capital, Administraţia Prezidenţială spune că are contracte în derulare, cu termene de achitare în semestrul al doilea din anul 2018.

Mădălina DobrovolschiContractele vizează lucrări de reparaţii aflate în execuţie sau planificate pentru a fi realizate în semestrul II al anului 2018 în spaţiile oficiale ale Complexului „Palat Cotroceni”, sediul Administraţiei Prezidenţiale, pentru buna desfăşurare a activităţilor organizate de instituţie în anii 2018 şi 2019, respectiv Summitul „Iniţiativei celor 3 Mări” (17-18 septembrie 2018) şi alte evenimente găzduite în anul 2019 cu ocazia exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

„În lipsa creditelor bugetare necesare pentru plata contractelor încheiate pentru cheltuieli de capital, Administraţia Prezidenţială nu va putea achita prestaţiile şi produsele care reprezintă obligaţii contractuale.

Administraţia Prezidenţială a adus la cunoştinţă Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului situaţia gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget. În ceea ce priveşte lipsa comunicării între Administraţia Prezidenţială şi MFP, invocată de ministrul finanţelor, precizăm faptul că în urma discuţiei telefonice pe care Preşedintele României a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dăncilă l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Vâlcov să poarte discuţii cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale pe tema rectificării bugetare.

Aceste discuţii au avut loc încă de vineri şi au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administraţia Prezidenţială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată şi Ministerului Finanţelor Publice.”, mai precizează Preşedinţia.