Scântei: Este pentru prima dată când avem în sistemul judiciar consens pentru desfiinţarea SIIJ

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei, a declarat că actuala variantă a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), adoptat luni de Camera Deputaţilor, întruneşte ‘consens’ în sistemul judiciar.

Ea a precizat că raportul proiectului de desfiinţare a SIIJ va fi dezbătut, joi, în Comisia juridică a Senatului.

‘Până la 31 martie, SIIJ va fi desfiinţată. Mâine vom convoca o şedinţă a Comisiei juridice, împreună cu colegii de la Ministerul Justiţiei, pentru dezbaterea amendamentelor şi adoptarea raportului. Cred că decizia liderilor grupurilor parlamentare are în vedere luni un vot în plenul Senatului. (…) Suntem într-o situaţie de premieră, la al cincilea proiect care vizează desfiinţarea Secţiei Speciale şi este pentru prima dată când avem la masă un consens, o decizie unitară a sistemului judiciar, (…) al majorităţii din CSM, al Ministerului Justiţiei, pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a existat calea potrivită ca să concretizăm într-un consens acest dialog instituţional, iată că s-a găsit o cale potrivită. (…) Din dezbaterile de azi, nu a rezultat că stabilirea unei competenţe pentru investigarea faptelor penale săvârşite de magistraţi în sarcina colegilor procurori de la Secţia de urmările penală din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ ar constitui în continuare un factor de presiune, de intimidare a judecătorilor care să afecteze independenţa acestora’, a spus Scântei, miercuri, la Senat.

Ea a menţionat că dezbaterile pe proiectul SIIJ au început miercuri, în Comisia juridică, în acord cu decizia Biroului permanent al Senatului, respingând acuzaţiile unor asociaţii civile şi de magistraţi, nemulţumite că au aflat de pe site-ul Senatului despre dezbatere.

‘Ieri (n.r. marţi), la ora 13,00, acest proiect a ajuns pe agenda Comisiei juridice a Senatului, la decizia Biroului Permanent. Invitaţia este făcută publică pe site. Am luat în considerare o participare hibridă, inclusiv online pentru colegii membri ai asociaţiilor sau ai societăţii civile care nu se pot deplasa’, a adăugat Scântei.

Asociaţii civile şi de magistraţi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând că procesul legislativ este ‘opac şi grăbit fără motiv’.

‘Asociaţiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just şi asociaţiile profesionale Forumul Judecătorilor din România, Iniţiativa pentru Justiţie şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor trag un semnal de alarmă asupra modului în care puterea legislativă continuă procesul opac şi accelerat de adoptare a proiectului de lege care desfiinţează doar formal SIIJ’, se precizează într-un comunicat al Declic transmis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit asociaţiilor, la mai puţin de 24 de ore de la trimiterea legii către Senat, Comisia juridică a stabilit dezbateri cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai sistemului judiciar, cu asociaţiile profesionale şi societatea civilă, fixând termen de depunere a amendamentelor tot în aceeaşi zi.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare