Se limpezeşte marele mister – de ce a chemat Maia Sandu, pe 21 mai, cetăţenii moldoveni în stradă, la Chişinău (inpolitics.ro)

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a surprins pe toată lumea, recent, cu anunțul convocării unui mega-miting pe 21 mai, în care cetățenii moldoveni să-și manifesta cît mai clar opțiunea pentru valorile euro-atlantice. Acum, începe să se întrevadă și motivul: mare miting vine în preajma – și susținerea, totodată – a unui eveniment de mare anvergură, care va avea loc la Chișinău, pe 1 iunie, cu participarea a zeci de șefi de stat și de guvern, scrie inpolitics.ro.

Astfel, la 1 iunie, la Chișinău, sunt așteptați aproximativ 50 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene, la Summitul Comunității Politice Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene. Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.
Președintele francez Emmanuel Macron a fost primul care și-a confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene, potrivit TV8.md.

Mega-reuniunea va avea loc, propriu-zis, pe proprietatea unui miliardar moldovean, castelul Mimi din satul Bulboaca, unde se va muta pentru o zi centrul politicii europene.

Până în prezent, 40 de oficiali europeni au confirmat că vor participa, iar printre aceștia se numără: Klaus Iohannis, Olaf Scholz, Pedro Sánchez, Rishi Sunak, Georgia Meloni, Mark Rutte, Karl Nehammer, Mette Frederiksen, Alexander De Croo, Kaja Kallas, Mateusz Morawiecki, Ursula von der Leyen, Roberta Metsola și mulți alții.

Pe durata summitului, spațiul aerian al Moldovei va fi închis, pe 1-2 iunie, cu excepția aeronavelor oficiale, iar cetățenii vor ieși din case doar pe bază de acte.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare