Se pregătește mama tuturor cenzurilor: Digital Act elimină toate opiniile contrare sistemului

Digital Services Act (DSA), Regulamentul impus la nivelul statelor UE, este, practic, mama tuturor cenzurilor. Sub pretextul transparenței și responsabilității platformelor online, orice opinie contrară sistemului va fi eliminată. Foarte punctual, Regulamentul obligă platformele să atenueze riscurile precum dezinformarea sau manipularea alegerilor, cu sprijinul unor entități de ”încredere”, care vor cenzura totul, scrie national.ro.

„Vremurile tulburi trăite în pandemie au arătat clar cum funcționează cenzura agresivă a autorităților, în cârdășie cu rețelele sociale, care nu mai pridideau în a elimina vocile, mai ales cele ale specialiștilor și somităților din lumea medicală, care nu se aliniau narativului oficial. Practic, în pandemie nu exista decât o singură opinie, iar cei care îndrăzneau să o contrazică erau ostracizați și linșați public. Că au fost cenzurate păreri ale unor oameni din afara domeniului medical nu a fost atât de distructiv, însă faptul că cercetători reputați și recunoscuți în domeniul medical au devenit paria peste noapte doar pentru că au îndrăznit să semnaleze fracturile de logică și distorsionarea științei însăși este de neconceput.

Conducerea UE s-a plâns, de nenumărate ori, de procentul scăzut de vaccinare în anumite țări, printre care și România, arătând cu degetul spre ”teoriile conspirației” care circulau pe rețelele de socializare. Au avut ele efect în țara noastră? În parte, doar, pentru că mai semnificativ a fost instinctul de supraviețuire al populației, care a simțit că ceva este în neregulă și a optat să reziste în fața presiunilor sau, când nu a avut încotro, să adere la vaccinarea fictivă. Între timp, toate ”teoriile conspirației” s-au adeverit, dar atenția opiniei publice a fost special deturnată către alte crize. Pregătindu-se asiduu pentru următoarea pandemie, care va depinde foarte mult de cine va învinge în lupta dintre cele două ordini mondiale, Uniunea Europeană instituie, iată, un act oficial de cenzură totală. Digital Services Act (DSA) nu este nicidecum ceea ce vrea să pară, o protecție a cetățenilor UE, ci este o protecție a guvernelor din UE.

 

Prin Digital Services Act se va introduce și un nou mecanism de răspuns la criză în cazurile de amenințare gravă pentru sănătatea publică și crizele de securitate, cum ar fi o pandemie sau un război. ”DSA reglementează responsabilitățile platformelor online foarte mari și ale motoarelor de căutare online foarte mari atunci când vine vorba de probleme sistemice, cum ar fi dezinformarea, farsele și manipularea în timpul pandemiilor, daunele aduse grupurilor vulnerabile și alte daune societale emergente”, se precizează în legea europeană. Totodată, vor fi instituite noi prevederi care să permită accesul la date pentru cercetătorii platformelor cheie, pentru a controla modul în care funcționează platformele și cum evoluează riscurile online.

Utilizatorii vor avea noi drepturi, inclusiv dreptul de a se plânge platformei, de a căuta acorduri extrajudiciare, de a se plânge autorității naționale în propria limbă sau de a solicita despăgubiri pentru încălcarea regulilor, potrivit DST. ”Organizațiile reprezentative vor putea, de asemenea, să apere drepturile utilizatorilor pentru încălcări pe scară largă ale legii. Comisia Europeană este principalul organism de reglementare pentru platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari, în timp ce alte platforme și motoare de căutare vor fi sub supravegherea statelor membre în care sunt stabilite. Comisia va avea competențe de executare similare cu cele pe care le are în cadrul procedurilor antitrust”, se arată în Digital Services Act”, scrie national.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare