Secţie pentru tratarea COVID-19 la Penitenciarul Rahova

Penitenciarul Rahova din Bucureşti va avea o secţie special pentru tratarea COVID-19, a anunţat duminică Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Dată fiind evoluţia în dinamică a contextului epidemiologic actual, pentru a gestiona eventuale cazuri COVID-19, cu simptomatologie medie sau severă, din rândul persoanelor private de libertate, pe durata menţinerii stării de urgenţă, secţia Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova se subordonează din punct de vedere operaţional Penitenciarului-Spital Bucureşti-Jilava, unitatea sanitară cu secţie de boli infecţioase desemnată să coordoneze îngrijirile medicale pentru pacienţii identificaţi în acest context epidemiologic”, a precizat un comunicat al ANP.

Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă indicată dispune de 16 paturi pentru gestionarea pacienţilor. Secţia are în dotare 2 aparate de ventilaţie mecanică, în cursul săptămânii viitoare urmând a prelua, prin transfer, alte două, de la Penitenciarul-Spital Dej. În caz de necesitate, se poate solicita preluarea de aparatură suplimentară şi de la structurile reţelei sanitare publice.

Potrivit sursei citate, operaţionalizarea acestei unităţi pentru gestionarea unor eventuale cazuri medii sau severe de îmbolnăviri COVID-19 în rândul deţinuţilor a presupus amenajarea unui circuit funcţional care, prin zone tampon, să permită delimitarea spaţiilor contaminate de cele aseptice, precum şi stabilirea unor zone de decontaminare şi echipare/dezechipare.

Prin această nouă amenajare, se asigură protejarea personalului medical şi, implicit, a pacienţilor necesar a fi trataţi în cadrul secţiei, fiind respectate prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 489/2020 din 23 martie 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici, cu infecţii emergente şi reemergente (AP-IE/RE).

“În vederea realizării actului medical impus de eventuale cazuri COVID-19 în rândul persoanelor private de libertate, sistemul penitenciar poate asigura, în completarea facilităţilor administrate de Penitenciarul-Spital Bucureşti-Rahova, intervenţie de specialitate şi la nivelul celorlalte penitenciare-spital, Penitenciarul Spital Dej dispunând, de asemenea, de un compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă.

În prezent, deşi sunt înregistrate cazuri de lucrători confirmaţi COVID-19, nu există situaţii în care, în urma testelor dispuse de Direcţiile de Sănătate Publică competente, să fie identificate persoane private de libertate infectate cu virusul SARS-CoV-2.”, a mai precizat ANP.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare