Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei.
‘Ne aflăm într-o clădire istorică, o clădire realizată în anii ’30, pe care comunitatea o cunoștea drept Primăria Galbenă. (…) Ne dorim să construim aici (…) un hub de inovare urbană, care să fie destinat industriei creative. Astăzi lansăm apelul de idei și cu grija Ordinului Arhitecților vom desfășura acest concurs de soluții, concurs de idei, pentru o mai bună gestionare a acestei clădiri. (…) Noi am pus un buget estimativ, un plafon (…) în care concurenții trebuie să se încadreze. E un plafon cred că de un milion de lei pentru amenajarea celor cinci săli’, a declarat primarul Sectorului 1, George Tuță, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, autoritatea locală are obligația de a reda comunității accesul în clădire nu doar pentru a-și plăti taxele sau pentru evidența populației, ci așa cum se întâmpla în perioada interbelică când în acest imobil funcționa un centru cultural.
‘Aveau și bibliotecă, era și teatrul comunal, era și Consiliul local. (…) Avem suficient loc în zona de back office, oricum Direcția Generală de Taxe și Impozite Locale are un grad de digitalizare a serviciilor de aproape 100%. Putem oferi de acasă oamenilor serviciile publice pe care suntem obligați să le furnizăm. Continuăm acest demers ca lucrurile să se întâmple cât mai facil, cât mai ușor, cât mai aproape de comunitate, iar în această (…) clădire, pe baza acestui apel de idei, să găsim cea mai bună destinație pentru acest centru de noi începuturi. Tradițional, în această clădire erau organizate și căsătoriile civile, lucru pe care vrem să-l reedităm’, a anunțat primarul Tuță.
Președintele filialei București a Ordinului Arhitecților din România, Emil Ivănescu, a precizat că apelul de idei presupune adaptarea spațiilor la funcțiuni flexibile de tip cultură, expoziții, dar și pentru evenimente administrative, întâlniri cu comunități și grupuri sociale, ședințe, inclusiv oficiere de căsătorii.
Ivănescu a menționat că apelul de idei este făcut în cadrul Anualei de Arhitectură București, iar juriul este alcătuit din profesioniști de top din țara noastră. Data limită pentru predarea online a proiectelor este 20 mai, ora 24:00, iar rezultatele vor fi anunțate pe 27 mai.
Sursa: AGERPRES