Sectorul 6 al Capitalei va avea un nou parc, cu o suprafață de peste 16 hectare

Primăria Sectorului 6 anunță că Parcul Lacul Morii va fi un nou parc în București. Acesta va fi liniar, cu o suprafaţă de 16,6 hectare, care porneşte din zona barajului Ciurel şi a Parcului Crângaşi, continuă spre zona de nord, include insula şi ajunge până la Chiajna, în zona adiacentă digului, dar şi zona sudică.

Primăria Sectorului 6 a lansat concursul de soluţii cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) şi cu Ordinul Arhitecţilor Bucureşti, astfel că cel mai frumos proiect va fi pus în practică şi premiat cu peste 2,6 milioane de lei. Acesta va include şi sporturi nautice pe lac.

Primăria Sectorului 6 a apelat la specialiști pentru a gândi cum ar trebui să arate viitorul parc Lacul Morii. Împreună cu cei de la OAR, a fost lansat concursul de soluţii ce presupune că toţi arhitecţii, urbaniştii, peisagiştii interesaţi pot intra în cursa pentru cea mai bună idee.

„Lacul Morii reprezintă un avantaj semnificativ pe care noi îl avem din punct de vedere teritorial. Orice luciu de apă este o binecuvântare pentru un oraş. Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici să avem un proiect foarte fain. Ţinta este nu doar ca locuitorii Sectorului 6 să petreacă aici timp de calitate, ci ca acest loc să devină unul dintre principalele puncte de atracţie din Bucureşti”, a declarat primarul joi dimineaţa, într-o conferinţă de presă ce anunţa lansarea concursului de soluţii.

„De ce concurs de soluţii pentru proiectare? Pentru că este cea mai bună decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai bună soluţie, aducând multă valoare adăugată. Era simplu să contractăm o firmă de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite să selectăm cea mai bună soluţie! Mergem 100% pe mâna experţilor. Ştiu, durează mai mult, dar avem ca exemplu experienţa Clujului care a schimbat la faţă în bine mai multe zone, beneficiind de urbanism de calitate”, a precizat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

„În legea achiziţiilor publice, 98/2016, există această procedură de concurs de soluţii, utilizată de toate oraşele mari din Europa. Ne bucurăm când administraţiile din Bucureşti şi din România o folosesc tocmai din respect pentru banii publici şi pentru calitatea vieţii”, spune Emil Ivănescu, preşedintele OAR Bucureşti.

Despre amenajarea Parcului Lacul Morii

Fâşia efectivă pentru care vor fi propuse soluţii ce urmează să fie implementate are 40-100 de metri lăţime (între malul lacului şi limitele de proprietate). Toată această fâşie e împărţită în şase zone.

„Pentru fiecare dintre ele, concurenţilor le vor fi impuse nişte direcţii generale despre cum ne dorim să amenajăm. Soluţia efectivă nu o ştim, exact acesta e scopul concursului de soluţii, ca specialiştii (arhitecţi, peisagişti, sociologi, antropologi) să analizeze toată zona şi să vină cu nişte idei care vor fi alese de un juriu independent”, explică Mihai Munteanu, arhitect al Primăriei Sectorului 6.

Ce se ştie e că parcul Lacul Morii va fi o oază de verdeaţă, cu zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei şi spaţii moderne pentru evenimente culturale. În concursul de soluţii vor intra pentru proiectare Parcul Crângaşi (modificări minimale, mai ales în zona parcării), continuă spre nord, ajunge la insula Lacul Morii, până la Chiajna, în zona adiacentă digului, dar şi pe zona sudică.

Etapele proiectului

Competiţia este internaţională, ceea ce înseamnă că se pot înscrie experţi din orice colţ al lumii. Proiectele de concurs se pot depune până pe 21 octombrie, iar câştigătorul va fi anunţat pe 31 octombrie, după care va urma perioada pentru posibile contestaţii. La început de noiembrie, vom şti cum va arăta amenajarea pe care o vom face.

„Pe 31 octombrie avem câştigătorul. Este este câştigătorul unui contract de proiectare. Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafaţă mare, de kilometri buni. Apoi avem două opţiuni: să scoatem la licitaţie lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conţine proiectarea şi să-l dăm imediat în execuţie. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulţumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a mai spus Ciprian Ciucu.

Suma maximă a investiţiei va fi de 20 de milioane de euro. „Vom vedea ce linii de finanţare vor fi deschise. Dacă vor fi, noi le vom accesa”, adaugă primarul.

Premiile acordate în cadrul concursului de soluţii

– PremiuI I: valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 2.677.700 LEI fără TVA%;

– Premiul II: 148.254 LEI fără TVA;

– Premiul III: 74.127 LEI fără TVA.

Cel care se va clasa pe primul loc va întocmi studiul de fezabilitate, documentaţia tehnică de autorizare a construcţiei, proiectul tehnic şi detalii de excuţie şi va asigura asistenţa tehnică pe durata lucrărilor.

Ce a presupus pregătirea concursului de soluţii

Pregătirea concursului de soluţii de către Primăria Sectorului 6 şi OAR Bucureşti a durat un an şi a însemnat:

– Identificarea şi inventarierea terenurilor adiacente;

– Semnarea unui protocol pe zece ani cu Apele Române pentru a putea amenaja digul, insula şi pentru a putea folosi luciul apei pentru diferite sporturi nautice;

– Contractarea şi finalizarea studiilor necesare temei de concurs: arheologic, dendrologic, de faună;

– Contractat Ordinului Arhitecţilor din România pentru a derula concursul de soluţii în beneficiul Sectorului 6;

– Igienizarea zonei – au fost scoase tone de deşeuri.

Documentaţia tehnică şi tema de concurs au fost lansate şi încărcate în SEAP (http://e-licitatie.ro/…/not…/dc-notice/v2/view/100003580).

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare