Ședință la Palatul Victoria: Guvernul aprobă un prim set de măsuri negociat de transportatori cu Ministerul Transporturilor și Ministerul Agriculturii

La Palatul Victoria are loc azi, de la ora 13.00, ședința săptămânală de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că va fi aprobat un prim set de măsuri negociat de transportatori cu Ministerul Transporturilor și Ministerul Agriculturii. Rămâne de văzut dacă actele normative adoptate îi va mai liniști pe cei care protestează de 8 zile.

La ora 15.00, șeful Executivului va avea și o întâlnire în format online cu Asociaţia Municipiilor din România.

Guvernul urmează să aprobe astăzi, 18 ianuarie, măsuri în domeniul transporturilor şi pentru eficientizarea implementării proiectelor de infrastructură în domeniu, urmând să fie modificată OUG nr. 83/2016.

Guvernul ar urma să aprobe:

  • 100 euro/ha – valoarea despăgubirilor pentru calamintățile din toamnă
  • eliminarea obligativității ITP pentru unele utilaje agricole
  • echivalarea categoriei B cu cea de TR pentru șoferii de tractoare
  • amânarea plătii ratelor la credite pentru fermieri
  • reintroducerea toleranțelor la depăşirile de greutate/gabarit
  • mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi al măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierelor
  • Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil

Pe ordinea de zi se mai află şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HG nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

„Textul proiectului de HG prevede trei modalităţi alternative de acordare a facilităţilor de transport şi anume: acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie; bonuri valorice pe suport electronic denumite carduri de carburant; decontarea bonurilor fiscale de combustibil. De asemenea, se aprobă modalitatea de decontare a carburantului, de acordare de bonuri de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic în vederea deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului, a părintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii şi faptul că actualizarea sumelor prevăzute la art. 24, alin. (9) se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în funcţie de indicele de inflaţie”, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul va analiza spre aprobare şi o serie de acte normative referitoare la măsuri privind revendicările formulate de transportatori şi fermieri.

Astfel, se va analiza un proiect de ordonanţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Alte două proiecte de ordonanţă supuse analizei vizează modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier şi, respectiv, modificarea şi completarea OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.

Va fi analizat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei nr.1 la OUG nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România„.

În reuniunea guvernamentală va fi supus analizei şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind amânarea punerii în aplicare a Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorine şi kerosen.

Executivul va dezbate, în primă lectură, şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionarii efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 368/2023 pentru stabilirea cuantumului, condiţiilor şi a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Va fi aprobat şi un memorandum pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor şi definirea unor domenii economice de interes între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Industriei şi Comerţului din Republica Socialistă Vietnam.

Un alt memorandum vizează aprobarea organizării concursului sau examenului pentru încadrarea unui număr de 115 posturi vacante de personal civil contractual – medici şi asistenţi medicali din cadrul unor structuri subordonate Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare