”Acesta a fost rolul SAF-T, să obţinem informaţii direct din contabilitatea companiilor. Legat de perioada de graţie, era vorba despre dacă dăm sau nu dăm amenzi pentru cei care nu depun în programul SAF-T şi am explicat că mergem cu o notificare ca să le aducem aminte că erau obligaţi să depună această declaraţie, există posibilitatea, conform Ordonanţei 2, să le dai şi avertisment şi doar în ultimă şi ultimă instanţă se va ajunge la amendă. Din 1.500, erau o mie două sute şi ceva de companii care deja se conformaseră şi depun această declaraţie. Eu cred că majoritatea contribuabililor, mai ales că vorbim de contribuabili mari, îşi vor îndeplini această sarcină”, a afirmat Lucian Heiuş.
Preşedintele ANAF a precizat că anul viitor va fi implementată şi aplicaţia informatică necesară ANAF pentru a vedea datele puse la dispoziţie de contribuabili.
”Anul viitor vom avea şi acel program informatic care să ne permită să navigăm prin toate datele pe care ni le pun la dispoziţie agenţii economici prin această declaraţie D406, prin acest SAF-T, şi asta ne dorim toţi: cu cât suntem mai informatizaţi, cu atât ne este mai uşor ca să apară atenţionări acolo unde apar neconcordanţe, sau lucruri care prezintă un risc pentru noi”, a declarat Lucian Heiuş, răspunzând unor întrebări, marţi, în cadrul unei conferinţe organizate de Curs de Guvernare.
Pentru mari contribuabili, obligaţia de depunere a acestei declaraţii a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, în timp ce companiile care la 31 decembrie 2021 erau încadrate în categoria contribuabililor mijlocii vor avea obligaţi de a depune Declaraţia informativă D406 de la 1 ianuarie anul viitor. Pe de altă parte, contribuabilii mici, încadraţi astfel la finalul anului 2021, vor avea obligaţia de depunere a Declaraţiei informative D406 de la 1 ianuarie 2025.
Fişierul standard de control fiscal (SAF-T) reprezintă un standard internaţional utilizat pentru transferul electronic de date din evidenţa contabilă şi fiscală, de la contribuabili/plătitori către autorităţile fiscale şi auditori. Acest standard a fost conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în anul 2005, ulterior fiind extins cu informaţii suplimentare. SAF-T permite organelor fiscale accesul la date din evidenţa contabilă şi fiscală ale contribuabililor/plătitorilor, stocate şi prelucrate în mediu electronic, într-un format uşor de citit pentru testarea substanţială a controalelor şi datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigură eficacitate şi productivitate crescută în controlul fiscal asistat de computer, se arată în documente ale ANAF referitoare la această declaraţie.