Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, senatorul Cristian Chirteș, a susținut marți, declarații de presă la finalul întâlnirii Comisiei cu Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.
“După cum deja cunoașteți, în urmă cu câteva zile, am solicitat prezența Directorului Serviciului Român de Informații la această ședință a Comisiei, care a avut ca scop prezentarea situației de securitate a României dinperspectiva atribuțiilor pe care le are SRI în interiorul granițelor țării și în contextul tensiunilor din regiune.
Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a răspuns întrebărilor Comisiei și a prezentat astăzi o situație actualizată a stării generale de securitate, dinperspectiva Serviciului Român de Informații fiind punctate:
• efectele pe care Criza din Ucraina le poate genera în România;
• raportarea Serviciului la principalele amenințări la adresa securității naționale rezultate din situația din Ucraina și soluțiile identificate pentru prevenirea și contracararea acestora” , a susținut presedintele Comisiei SRI.
De asemenea, pe agenda discuțiilor a fost pus și subiectul actualizării legislației privind securitatea națională, din perspectiva urgentării adoptării proiectelor de Legi privind sistemul național de apărare șisecuritate, pentru crearea și perfecționarea mecanismelor necesare pentru a gestiona o eventuală situație de criză generată în actualul context regional de securitate.
“O să încep cu o concluzie generală: Starea de securitate a României din perspectiva pe care o oferă atribuțiile legale ale SRI este una stabilă.
Sigur că am dezvoltat discuții punctuale pe fiecare dintre misiunile legale ale Serviciului Român de Informații și domnul director Eduard Hellvig a răspuns tuturor întrebărilor Comisiei. Se desprind câteva concluzii pecare pot să vi le prezint la modul general.
Din perspectiva Serviciului Român de Informații, principalele riscuri de securitate în contextul dat și care s-au amplificat în ultima perioadă sunt:
– atacurile cibernetice unde, în contextul crizei, au fost detectate activități suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valențe critice;
– acțiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României;
– sporirea agresiunilor informaționale, iar aici vorbim dedezinformare și fake news.
S-a discutat despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraționist, a efectelor economice asupra României și gestionarea unor operațiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri.
În ceea ce privește misiunea SRI de a informa beneficiarii săi legali despre toate aceste riscuri și amenințări, Comisia a constatat că SRI și-a respectat atribuțiile, informând constant decidenții statulul”, a mai susținut el.