Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nae Cătășin, la data faptei şi în prezent director general respectiv preşedinte al consiliului de administraţie al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Aceeași măsură a fost dispusă și pentru patru persoane fizice, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2014, inculpatul Nae Cătălin, în calitatea menţionată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat un număr de 12 contracte cu societăţi comerciale, cu un comportament de tip „fantomă”, controlate de ceilalţi patru inculpaţi, în condiţiile în care acesta ar fi cunoscut faptul că agenţii economici respectivi nu puteau să îndeplinească prestaţiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activităţi (nu dispuneau de capital uman şi tehnic).
În contextul menţionat mai sus, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”, a achitat societăţilor respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societăţile celor patru oameni de afaceri.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” a precizat că nu se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.