Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la Comitetul Militar al Uniunii Europene (EUMC), în data de 18 mai, şi la Comitetul Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO MC), în data de 19 mai, reuniuni organizate la Bruxelles.
Implementarea „Busolei Strategice”, documentul programatic al Politicii de Securitate şi Apărare a UE, a reprezentat principalul subiect al EUMC. Ghidul european de orientare strategică evaluează actualul climat de securitate ca fiind volatil, complex şi fragmentat, situaţie cauzată de ameniţările întâlnite la nivel global, regional şi european. Şefii Apărării au apreciat că situaţiile de criză din afara graniţelor UE au impact direct asupra securităţii cetăţenilor din cadrul Uniunii. În acest context, cele 18 misiuni şi operaţii curente ale UE reprezintă instrumentul care asigură o situaţie generală de securitate mai stabilă care se reflectă şi pe continentul european. Agenda de lucru a inclus şi întrevederi ale celor 27 de şefi ai Apărării din UE cu delegaţii militare din Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru şi Serbia.
Agenda de lucru NATO MC a inclus o sesiune dedicată analizei situaţiei de securitate în contextul conflictului din Ucraina, la care au participat şi şefii Apărării din statele partenere ale NATO, respectiv Finlanda, Suedia şi Ucraina. Membrii NATO MC au purtat discuţii privind apărarea colectivă, consolidarea posturii Alianţei pe termen lung şi implementarea Conceptului de Descurajare şi Apărare a zonei Euro-Atlantice, respectiv a Conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului. Prezent la reuniune, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că traversăm „o perioadă crucială şi periculoasă pentru securitatea euro-atlantică”, subliniind eşecul conducerii Federaţiei Ruse în atingerea obiectivelor strategice: „Ucraina rezistă, iar NATO se menţine puternică şi cu o solidă unitate transatlantică”.
Pe durata celor două reuniuni, generalul Daniel Petrescu a reiterat contribuţia Armatei României faţă de angajamentele UE şi NATO şi a evidenţiat importanţa misiunilor şi operaţiilor acestor organisme în asigurarea stabilităţii din Balcanii de Vest şi în zona extinsă a Mării Mediterane. În cadrul NATO MC, şeful Apărării a transmis că „războiul convenţional continuă să aibă relevanţă. Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre este radical influenţată de ofensiva pe scară largă a Federaţiei Ruse în Ucraina. Prin urmare, adaptarea posturii aliate este un rezultat al realităţilor actuale din teren. Constituirea celor patru grupuri de luptă aliate în zona centrală şi sud-estică europeană consolidează semnificativ Prezenţa Înaintată pe flancul estic”.
De asemenea, cu ocazia participării la activităţi, şeful SMAp a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Germania, Marea Britanie şi Republica Moldova.
*** Comitetul Militar al Uniunii Europene reprezintă cel mai înalt forum al Consiliului Uniunii Europene în domeniul Politicii Comune de Apărare şi Securitate şi este constituit din şefii Apărării din statele membre. Liderii militari îşi armonizează poziţiile naţionale şi propun cursuri de acţiune în domeniul securităţii comune europene.
Comitetul Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai înaltă autoritate militară a NATO. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor Apărării se desfăşoară, de regulă, de două ori la sediul NATO din Bruxelles şi o dată într-o ţară membră a Alianţei.