Liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a atras atenţia vineri, la Școala de vară a TSD de la Neptun, sutelor de tineri social-democraţi, să se informeze mai mult asupra acţiunii „unor miliardari” în anumite ţări, printre care şi România, cu aluzie indirectă la miliardarul George Soros.
Dragnea a denunţat forţe care acţionează atât din interior, cât şi din exterior, pentru ca economia să nu înregistreze rezultate mai bune, respectiv faptul că firme româneşti sunt „ţinte” ale unor astfel de forţe.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a îndemnat vineri pe tinerii social-democraţi să se informeze mai bine despre cum acţionează „unii miliardari în unele ţări”, cum ar fi şi ţara noastră, denunţând astfel „forţe din interior şi din afară” cu care „se bate” PSD pentru a creşte nivelul de trai al românilor.
„A venit vremea să iasă în faţă avocaţii creşterii, ai dezvoltării, traiului mai bun, ai veniturilor mai mari. Da, românii vor să muncească, dar vor să aibă şi salarii mari, pentru că şi ei au copii, aşa cum au şi europenii şi ei vor pentru copiii lor o şcoală bună, o educaţie bună, să aibă posibilitatea să plece în concediu cu copiii lor, să aibă posibilitatea să simtă şi să guste viaţa, Şi pentru asta ne batem cu nişte forţe mari, şi dinăuntru şi din afară. Nu sunt poveşti.
- În afară de conversaţiile pe Facebook, pe care e bine să le aveţi, mai citiţi şi alte articole interesante, ştiri interesante despre ce se întâmplă în lume, despre cum sunt implicaţi unii miliardari în unele ţări şi câte miliarde cheltuie, ce fac în America, ce-au făcut şi la noi, ce-au făcut şi în alte ţări şi să încercaţi să înţelegeţi că numai cunoaşterea vă va ajuta să fiţi puternici în acest război în care suntem împreună – suntem o echipă. (…)
Am spus la miting că vom merge până la capăt şi au sărit unii, cărora mă abţin foarte greu să le pun o etichetă aici, în faţa voastră – prin cele două televiziuni ale SRI-ului, alţi acoperiţi, politicieni, procurori la CSM. Mi-a zis cineva că parcă am fi brigăzile albe îmbrăcaţi în alb. Şi am spus: brigăzile albe cred că e de bine, treaba ta”, a declarat preşedintele PSD, la Şcoala Politică a TSD.
Sintagma „sărac şi cinstit” – desfiinţată de Dragnea
Liviu Dragnea a desfiinţat în context şi celebra expresie lansată în urmă la începutul anilor 90 de fostul preşedinte Ion Iliescu – „Sărac şi cinstit”.
„Da, este foarte frumoasă expresia „sărac dar cinstit” – şi nu o critic. Dar haideţi sa ne gândim – dacă un tânăr sau cineva îşi ia o maşină devine necinstit? Dacă un tânăr îşi face o casă devine necinstit? Dacă îşi întemeiază o afacere nu mai este cinstit? Dacă obţine profit nu mai este cinstit? Dacă vrea să-şi dezvolte afacerea nu mai este cinstit? De ce trebuie să stăm noi în această paradigmă? De ce această societate să urmăreşte să fie învrăjbită şi radicalizată numai când e vorba despre români?”, a arătat Dragnea.
El a continuat cu aluzii la situaţia Tel Drum, arătând că firmele româneşti au devenit „ţinte”:
„N-am nimic cu companiile străine, nu au nicio vină – vina este a celor care îi feresc, în schimb arată ţintele formate din firmele româneşti. O firmă românească trebuie distrusă, închisă şi ăla băgat în puşcărie. „Ce atâtea firme româneşti, că are cine să vină în locul lor”. Numai că profitul nu prea mai rămâne aici. E foarte bine să vină, dar să-şi plătească taxele aşa cum îşi plătesc taxele toate firmele româneşti. Zic totuşi că trebuie să avem un tratament egal. Nu cred că o firmă românească şi-ar permite să meargă într-o ţară din UE şi din lume şi să exporte profitul într-un mod nelegal şi necinstit.”
Nici preşedintele Klaus Iohannis n-a scăpat de ironiile liderului PSD.
„Ni s-a spus anul trecut, dacă mai ţineţi minte, – n-or să aibă bani de salarii, de pensii, de 2 % pentru apărare, o să depăşească deficitul bugetar, o să crească datoria publică a României. Deci o să fie dezastru, fugiţi.
Şi a venit sfârşitul anului anului: Creşterea economică 6.9 %, cu atât a crescut PIB, a treia din Europa. PIB-ul potenţial a crescut cu peste 4 %. Am mărit şi pensiile şi salariile, am asigurat şi 2 % din PIB care este o sumă foarte mare pentru apărare.
Ne spunea preşedintele: „Dar nu se poate, asta e magie”, adică creşti salariile şi scazi impozitele, Nu e magie, asta e economie. Oricine are cât de cât dorinţa de a citi, de a se înţelege, de a se informa, îşi dă seama că atunci când se relaxează fiscal un sistem, creşte baza de impozitare, creştere încrederea în acel sistem, în economia respectivă şi se dezvoltă investiţiile. (…) Aste e magia de care vorbeşte cineva care nu înţelege. Chiar dacă vorbeşte rar, tot nu înţelege”.