Senatorii au aprobat marţi propunerea legislativă a UDMER, privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, şi au respins totodată un proiect al Guvernului pe aceeaşi temă, de la care au fost conexate amendamente.
A fost respins un amendament al USR care dorea organizarea alegerilor locale timp de două zile – sâmbătă, 26 septembrie şi duminică, 27 septembrie 2020.
Parlamentarii USR şi PNL s-au abţinut de la vot.
Proiectul prevede ca data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari; Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al Municipiului Bucureşti; consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.
„Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestora şi 5 membri, în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv 9 membri, în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiilor Bucureşti. În prima etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale sau organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale care au grup parlamentar în ambele Camere ale Parlamentului şi care participă la alegeri în circumscripţia electorală respectivă.
În a doua etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii partidelor politice care au reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi cu un reprezentant al grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, în numele organizaţiilor cetăţenilor, aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în acest grup parlamentar şi care participă la alegerile din circumscripţia electorală respectivă.
În a treia etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi electorale care au ca membri cel puţin 6 senatori sau 10 deputaţi. În a patra etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii celorlalte partide politice, alianţe politice şi alianţe electorale sau organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, în ordinea descrescătoare a numărului de candidaţi propuşi”, se arată într-un amendament.
AEP, împreună cu STS, asigură resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale BEC şi birourilor electorale de circumscripţie.
Potrivit proiectului, partidele vor putea folosi banii din subvenţia de la stat pentru cheltuieli de campanie.
Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, apoi va pleca la preşedinte, pentru promulgare.