Senat: Studenţii instituţiilor militare de învăţământ declaraţi inapţi îşi pot continua studiile în aceeaşi instituţie

Senatul a adoptat, luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care studenţii instituţiilor militare de învăţământ superior, declaraţi inapţi pe parcursul studiilor universitare, pot opta pentru continuarea studiilor în aceeaşi instituţie, aceştia fiind şi exoneraţi de obligaţia de a restitui cheltuielile de şcolarizare.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PNL şi PSD, completează Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Potrivit formei adoptate de Senat, ‘studenţii, din cadrul instituţiilor militare de învăţământ superior ale Ministerului Afacerilor Interne, formaţi pentru nevoile acestui minister, din motive neimputabile lor, sunt declaraţi inapţi pentru serviciul militar de către autorităţile competente, în urma unei expertize medicale definitive, pot opta pentru continuarea studiilor în aceeaşi instituţie’.

Programul de studiu al acestora va fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă, cu înlocuirea în curriculă a disciplinelor cu specific militar.

La absolvire, acestor persoane nu li se va acorda gradul militar şi nu sunt încadrate în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Studenţii aflaţi în această situaţie sunt exoneraţi de obligaţia restituirii cheltuielilor efectuate pe timpul desfăşurării programelor de studii atât în cazul definitivării studiilor, cât şi în cazul părăsirii instituţiei militare de învăţământ, mai prevede proiectul.

O altă propunere legislativă de modificarea a aceleiaşi Legi 80/1995 privind statutul cadrelor militare, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PNL şi PSD, adoptată, luni, de plenul Senatului, în calitate de for decizional, prevede, printre altele, frecventarea cursurilor cu scoaterea de la locul de muncă de către maiştri militari şi subofiţeri din Ministerul Afacerilor Interne care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional şi interdicţia modificării raporturilor de serviciu, după acordarea gradului militar de ofiţer, timp de cel puţin 5 ani de la numirea în funcţie la unitatea în care este repartizat după absolvire. AGERPRES / (AS – autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare