Senatorul de Vâlcea Bogdan Matei şi-a analizat cei patru ani de mandat, printr-un mesaj în care, pe lângă a-şi enumera inițiativele legislative, a ţinut să menționeze că județul Vâlcea – ”este un județ în zona de munte, unde caracteristicile demografice sunt diverse începând de la scăderea populației tinere, distante mari față de centrele decizionale și piețele de desfacere până la produsele agricole din zona montană ce au o calitate deosebită, acestea fiind alimente cu o calitate nutritiva bună, gustoase, sănătoase și nepoluate. În acest sens am dorit să reactualizăm Legea muntelui 347/2004 prin inițiativa legislativă L95/2018 care a devenit Legea 197/2018 și care are ca scop final creșterea de noi locuri de munca, evitarea exodului populației tinere, obținerea de venituri suplimentare pentru ferme, prin posibilitatea vânzări produselor obținute în ferme, creșterea nivelului de bunăstare a populației, prezența produselor montane pe piață cu mențiunea de calitate facultativă „produs montan”.
- Prin această lege s-a înființat Comitetul National al Muntelui, organism cu rol consultativ, fiind liantul între Guvern și reprezentanții zonei montane, precum și înființarea Comitetului de masiv pentru fiecare grupa de munți, cu rol consultativ în aplicarea politicilor și strategiilor de dezvoltare din zonă.”
Senatorul Bogdan Matei: Dragostea mea pentru sport a fost motorul și imboldul de-a lungul formării mele profesionale. Am urmat clasele vocaționale cu profil sportiv, atât cele gimnaziale, cât și cele liceale, continuând cu Facultatea de Educație Fizică și Management în Sport ca mai târziu, să devin profesor pentru această disciplină. Dorința mea de a face mai mult pentru sportul românesc m-a determinat, ca senator, să inițiez legi în acest sens, iar ca ministru, să contribui în mod decizional în dezvoltarea și susținerea sportului și sportivilor români.
Dragi vâlceni,
Se împlinesc patru ani de când ați acordat votul dumneavoastră de încredere Partidului Social Democrat care m-a nominalizat pentru a vă reprezenta în Parlamentul României, în calitate de senator.
Încă de la începutul mandatului meu, am depus diligentele necesare pentru a face lucruri concrete, solide și eficiente, lucruri care să aibă un impact pozitiv și să ridice calitatea vieții fiecăruia dintre noi. În acest sens, pe durata mandatului care mi-a fost încredințat, am inițiat alături de colegii mei din PSD, 122 de propuneri legislative, 44 dintre acestea fiind deja votate și promulgate ca legii și am luat cuvântul de la tribuna Senatului României de 47 de ori. Inițiativele legislative au fost cu precădere în domeniul educației, sănătății și sportului înțelegând că sunt parte esențială a existentei noastre.
Între educație, sport și sănătate există o interconectare perfectă pe care fiecare dintre noi trebuie să o înțelegem și să o conștientizăm. Educația fizica și sportul sunt activități de interes național, ele fiind componente ale educației globale, prin ansamblul lor influențând sănătatea, creșterea și dezvoltarea copilului, dezvoltând motricitatea, procesele și fenomenele psihice, astfel favorizând socializarea. Aceste aspecte importante au stat și la baza inițiativei legislative L339/2017 prin care s-a reglementat că, Olimpiadele gimnaziale și naționale să se desfășoare gratuit în cadrul bazelor sportive corespunzătoare fiecărei competiții în parte, aflate în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.
Pentru a exista o motivație în sportul romanesc avem nevoie de o salarizare corespunzătoare. Pentru obținerea unor rezultate notabile la marile competiții mondiale, europene, naționale este nevoie de stimulente financiare primite din partea statului, încă de la începutul activității sportive, atât pentru personalul care își desfășoară activitatea în folosul sportului, cât și pentru sportivi. Astfel, am venit în întâmpinarea acestora prin inițiativa legislativă L140/2020 privind modificările aduse Legii 153/20017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și a inițiativei legislative L373/2020 pentru completarea Legii Cadru nr. 69/2000 prin introducerea unui nou articol, respectiv tichetele pentru sportivi plătite din fonduri publice.
Încă de la începutul activității sportive, copiii și juniorii care practică sportul de performanță întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea de echipamente și materiale sportive. Aceste tichete vin în întâmpinarea tinerelor care practică sportul de performanță.
În orice domeniul, dar mai ales în sportul de performanță motivația joacă un rol determinant în obținerea rezultatelor, iar prin aceste inițiative dorim să arătăm și să contribuim concret la obținerea performatelor de către tinerii talentați.
În contextul stării de urgență, toate activitățile, de orice natură au fost suspendate având un impact puternic asupra sportului românesc. Unica soluție de antrenament a sportivilor a fost aceea de a se antrena acasă. În aceste condiții, în baza inițiativei legislative L274/2020 s-a solicitat achiziționarea de aparatură, alimente, medicamente necesare pregătirii sportivului la domiciliu, din fonduri publice alocate de către Ministerul Tineretului și Sportului.
Criza pe care o traversăm acum, provocată de COVID-19 este una fără precedent. O situație de care am aflat din cărțile de istorie, atunci când învățam despre marile pandemii și epidemii ale lumii și care ne gândeam răsuflând ușurați și spunând “ce bine că nu am trăit acele vremuri”. Din păcate situația de acum este pe cât de reală, pe atât de grea pentru noi toți.
Cadrele medicale muncesc în condiții de maxim pericol și până la epuizare. De la începutul crizei au murit multe cadre medicale, iar altele, din nefericire, vor continua să moară în timp ce muncesc pentru a salva viețile semenilor noștri. În acest sens, ca și în cazul soldaților din armată care mor pe câmpul de luptă, am dorit ca prin inițiativă legislativă L184/2020 să fie recunoscute post-mortem meritele cadrelor medicale, iar familiile acestora să primească o pensie de urmaș.
Tot în contextul acestei pandemii și pentru protejarea populației, existând o creștere semnificativă a cererii pentru anumite produse comercializate pe piața am inițiat propunerea legislativă L182/2020 privind plafonarea prețurilor pentru medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze).
Educația, piatra de fundament în evoluția noastră va avea mereu un loc prioritar în preocupările PSD. Încă de la începutul mandatului, am urmărit și inițiat legi în acest sens. Dreptul elevilor din învățământul obligatoriu, profesional și liceal de a beneficia de un tarif redus cu minim 50% pentru transportul local în comun și cu minim de 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film a fost făcută încă din 2017 prin inițiativă legislativa L536.
Un alt aspect important a fost reglementat prin inițiativă legislativă L652/2018, respectiv numărul de ore raportat la vârsta copiilor. Pentru acumularea și înțelegerea cunoștințelor predate la scoală în diverse domenii, fiecare elev raportat la vârsta sa, rezistă la un anumit număr de ore de concentrare. Astfel, s-au stabili 20 ore/săptămânal pentru elevii din ciclul primar, 25 ore/săptămânal pentru cei din ciclul gimnazial și 30 ore /săptămânal pentru liceeni.
Județul Vâlcea pe care îl reprezint în Parlamentul României în calitatea de senator este un județ în zona de munte, unde caracteristicile demografice sunt diverse începând de la scăderea populației tinere, distante mari față de centrele decizionale și piețele de desfacere până la produsele agricole din zona montană ce au o calitate deosebită, acestea fiind alimente cu o calitate nutritiva bună, gustoase, sănătoase și nepoluate. În acest sens am dorit să reactualizăm Legea muntelui 347/2004 prin inițiativa legislativă L95/2018 care a devenit Legea 197/2018 și care are ca scop final creșterea de noi locuri de munca, evitarea exodului populației tinere, obținerea de venituri suplimentare pentru ferme, prin posibilitatea vânzări produselor obținute în ferme, creșterea nivelului de bunăstare a populației, prezența produselor montane pe piață cu mențiunea de calitate facultativă „produs montan”. Prin această lege s-a înființat Comitetul National al Muntelui, organism cu rol consultativ, fiind liantul între Guvern și reprezentanții zonei montane, precum și înființarea Comitetului de masiv pentru fiecare grupa de munți, cu rol consultativ în aplicarea politicilor și strategiilor de dezvoltare din zonă.
Dar înglobând toate aceste aspecte ajungem la un element foarte important al existentei noastre și aici vorbim despre pensii și alocații, prioritatea cea mai importantă a Partidului Social Democrat. În acest sens a fost adoptată de către Guvernul PSD, la data de 10.10.2018 și ulterior votată în Parlament, legea pensiilor, Lege 127/2019 cu intrare în vigoare la data de 01.09.2021, iar până atunci au loc doar majorări ale punctului de pensie pe actuala legislație, respectiv Legea 263/2010.
Modalitatea ineficientă de calcul a pensiei care a generat multe inechități, precum și dificultatea dovedirii de către asigurați a unor câștiguri salariale pentru care s-au plătit contribuții au fost doar câteva dintre argumentele care au dus la inițierea noii legi a pensiilor care vine în sprijinul pensionarilor, pentru toata activitatea desfășurată de-a lungul anilor și pentru care merită o viată liniștită, cu un trai decent.
Tot în acest sens, au fost aduse modificări și Legii 263/2010 privind momentul pensionarii, unde la articolul privind pensionarea anticipata cu 2 ani înainte de termenul de pensionare, fără penalități, a persoanelor care au locuit 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracțiilor și preparării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze etc, fac parte și com Berbești si Rm. Vâlcea din județul nostru.
Așa cum sunt importanți părinții și bunicii noștri, sunt în egală măsură și copii noștri față de care avem responsabilitate acordării unei educații corecte și solide, dar și asigurării unei vieți bune. Prin Legea 14/2020 alături de colegii mei din PSD am inițiat și am votat dublarea alocațiilor pentru copii de la 150 ron la 300 ron considerând un lucru necesar și firesc în contextul evoluțiilor prețurilor.
Acestea sunt doar câteva dintre inițiativele legislative inițiate de PSD care reflecta preocuparea noastră continuu față de copii noștri, părinții și bunicii noștri. Toate aceste lucruri le-am făcut din convingere și cu multă responsabilitate și doresc să continui lupta pentru drepturile și interesele românilor, implicit al vâlcenilor.
În cei patru ani de mandat ca senator, am deținut mai multe funcții și am făcut parte din mai multe comisii și grupuri parlamentare de prietenie cu alte state:
Ministru, Ministerul Tineretului și Sportului, 20.11.2018-04.11.2018
Grupul parlamentar PSD – vicelider
Comisia economica, industrii și servicii, membru, 11.09.2018-18.12.2018
Comisia pentru constituționalitate, secretar, 05.01.2017-18.12.2018
Comisia pentru constituționalitate, membru, 19.12.2018- prezent
Comisia pentru drepturile omului, egalitatea de șanse, culte si minorități, membru, 22.12.2016-10.09.2018
Comisia parlamentară de ancheta privind achizițiile și gestionarea stării de urgență, membru, 30.06.2020- prezent
Grupul parlamentar de prietenie cu Arabia Saudita , secretar, 26.04.2017- prezent
Grupul parlamentar de prietenie Italia, membru, 26.04.2017- prezent
Grupul parlamentar de prietenie Irlanda, membru, 26.04.2017- prezent”, a fost mesajul Senatorului Bogdan Matei.