Senatorul PSD Florin Cârciumaru i-a adresat o întrebare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, privind soluțiile și măsurile pe care ministerul are de gând să le ia pentru diminuarea crizei forței de muncă în România. Deficitul de personal se resimte în aproape toate domeniile de activitate, mai ales în județul Gorj.
„Stimată doamnă ministru Lia Olguța Vasilescu,
Chiar dacă salariul minim și salariul mediu au crescut consistent, în România s-a declanșat o criză de fortă de muncă fără precedent, care i-a obligat pe angajatori să acorde mai multe bonusuri și pe Guvern să majoreze contingentul de personal din străinătate care va putea fi angajat în România. Aproape că nu există domeniu de activitate care să nu se confrunte cu o astfel de criză a forței de muncă.
Această este resimtită mai ales în IT, agricultura, industria automotive, construcții și retail. Lipsă acută a forței de muncă se înregistrează la nivelul întregii țări, deși încă mai există zone în care rată șomajului depăseste 10%, acest lucru fiind, de fapt, un paradox pentru noi toți. Partidul Social Democrat a reușit să stopeze, deocamdată, migrația medicilor spre Europa, Guvernul acordând salarii și facilități substanțiale angajaților din Sănătate în speranța că aceștia vor rămâne să lucreze în spitalele noastre din România.
Deficitul din construcții amenintă să pună în pericol marile proiecte de infrastructură, în sectorul agricol mână de lucru este tot mai scumpă și mai greu de găsit, comerțul a avut un avânt puternic în deschiderea de noi magazine, iar în turism, România a înregistrat un adevărat exod de personal care cu greu mai poate fi oprit.
O criză a specialiștilor s-a resimțit și în domeniul energetic, administrația Complexului Energetic Oltenia arătându-și deja îngrijorarea față de lipsă de cadre tehnice pregătite în minerit. Așa cum era de așteptat, și studiile absolvite influentează, de asemenea, criză forței de muncă. Mulți tineri aleg să urmeze specializări ale unor facultăți care nu au căutare apoi pe piață muncii. Specialiștii din domeniul construcțiilor susțin că, pentru a duce la bun sfârșit proiectele planificate pentru acest an, ar fi nevoie de aproximativ 600.000 de muncitori. În present, România abia dacă dispune de jumătate din numărul muncitorilor calificați de care este nevoie. Mulți dintre români au migrat în celelalte țări europene după ce au căpătat suficientă experiență pe șantierele din țara.
Situația nu arată mai bine nici în domeniul fabricației de componente pentru mării producători de pe piată. Industria automotive se confruntă și ea cu o lipsă de personal calificat. În Gorj funcționează două astfel de companii, dar se află într-o continuă căutare de angajați.
Alături de partenerii de la ALDE, noi, social-democrații, trebuie să găsim rapid soluții pentru atenuarea acestor probleme prin finanțarea de către ministerele de resort a unor programe și cursuri de formare și reconversie profesională. De aceea va întreb, doamnă ministru Lia Olguța Vasilescu dacă, la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, există suficiențe programe pentru specializare/calificare într-un anumit domeniu de activitate sau reconversie profesională, având în vedere lipsă acută a forței de muncă din țara? Ce soluții au specialiștii Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru combaterea deficitului de personal de pe piață muncii? Vă mulțumesc!”, a transmis Cârciumaru printr-o postare pe Facebook.