Senatorul Forța Dreptei Ion Iordache a transmis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis în care îi cere să nu paseze responsabilitatea salvării sistemului energetic național acelorași corupți care l-au adus în situația actuală!
- Aveți puterea de a salva România din această criză energetică și economică măcar în semn de recunoaștere a celor care v-au susținut cu atâta speranță să ajungeți în fruntea statului român! Mineritul este soluția și Gorjul poate fi salvarea noastră ca stat independent energetic!, spune parlamentarul în scrisoare.
𝐓𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐞𝐢 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐀𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐳𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥𝐚̆:
”Către,
Administrația Prezidențială
În data de 25.07.2022 am înaintat un Memoriu către Consiliul Superior de Apărare al Țării, Administrația Prezidențială, Premierul României, Nicolae Ciucă, Ministrul Energiei, Virgil Popescu și Complexul Energetic Oltenia, înregistrat la Administrația Prezidențială sub nr. DSN1/1009/2022, prin care atăgeam atenția asupra crizei energetice cu care se confruntă România, inventariam problemele din sistemul energetic național și propuneam un set de măsuri gândite de specialiști cu o vastă experiență în producerea și vânzarea de energie.
Urmare a Petiției nr.15053 pe care ati transmis-o în data de 17.08.2022, revenim prin prezenta și vă solicităm să aveți în vedere următoarele aspecte care vizează în mod deosebit securitatea și independența energetică a României și implicit, climatul de siguranță a statului și cetățenilor:
– Instituțiile cu responsabilități directe în gestionarea sistemului energetic național au eșuat în misiunea lor de a menține independența energetică a României și au permis ca în țara noastră să existe 40 de traderi de energie, din care numai 12 au sediul aici. Cu producători și distribuitori cu tot, sunt 700 de jucători în piaţa energiei și toţi au dreptul legal de a face trading.
– România importă energie la prețuri foarte mari din Ucraina și Serbia. Această energie este produsă din cărbune, fără nicio restricție din punct de vedere al protecției mediului. În tot acest timp, producătorii statului român, CEO, CEH nu sunt lăsați să producă nici măcar la jumătate din capacitate și sunt atacați sistematic de organizațiile de protecție a mediului.
– În contextul războiului de la graniță, România permite unor entități străine să-i controleze producția și prețul la energie, fapt care, în opinia noastră, este un atentat la siguranța națională.
Având în vedere toate cele prezentate, vă solicităm să țineți cont și de articolul 2, litera m) din Legea nr. 51 din 29 iulie 1991 (republicată ) privind securitatea națională a României : “constituie amenințări la adresa securității naționale a României „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.
- În ceea ce privește competența CSAT în domeniul energetic, articolul 4, litera i) din Legea nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prevede că: „exercita orice alte atribuţii prevăzute de lege în domeniul apărării ţării şi al siguranţei naţionale”. Entitatea denumită Complexul Energetic Oltenia este un pilon de bază al sistemului energetic național și poate produce suficientă energie pentru a reda independența energetică a țării.
𝐅𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐂𝐒𝐀𝐓, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐯𝐚 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐭𝐢𝐯 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐟𝐚𝐫𝐚 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢.
- Este momentul să acționați în sprijinul populației, a consumatorilor și producătorilor români de energie și, fie că veți ține cont de măsurile propuse prin memoriul transmis de noi, fie că veți dispune alte măsuri, este vital să vă implicați mai ferm într-un domeniu esențial pentru România”.
SENATOR,
ION IORDACHE