Senatul şi Camera Deputaţilor încep prima sesiune parlamentară ordinară a anului şi penultima a legislaturii

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, joi, prima sesiune parlamentară ordinară a anului şi penultima a legislaturii. Cele două Camere ale Parlamentului au fost convocate de la ora 16,00, în şedinţe de plen separate.

Şedinţele Birourile permanente, în vechea componenţă, se vor desfăşura înaintea lucrărilor în plen.

Conform regulamentelor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii. La Camera Deputaţilor, preşedinte interimar este social-democratul Alfred Simonis, iar preşedintele Senatului este liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Alegerea conducerilor celor două Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

La final, vor avea loc şedinţe ale Birourilor permanente în noua componenţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru pentru săptămâna următoare.

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să poată înainta cererile de plată pentru a primi fondurile europene alocate.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a precizat că liberalii au pe agendă proiectele referitoare la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei, la eliminarea dublei impozitări a pilonului II de pensii, la susţinerea profesiilor liberale, precum şi la combaterea traficului şi consumului de droguri şi interzicerea publicităţii la jocurile de noroc.

Social-democraţii au anunţat că în noua sesiune parlamentară una dintre priorităţi este combaterea consumului şi traficului de droguri.

„Au rămas trei sau patru priorităţi majore în acest moment, promisiuni unele dintre ele, şi cu Legea offshore-ului eolian, cu combaterea drogurilor, cu modificarea legislativă. O să vină şi ministrul Justiţiei şi ministrul de Interne cu o modificare în Guvern. Mai sunt şi iniţiative parlamentare. Cu celebrele ‘păcănele’, aşa cum am promis, vom merge până la capăt – nicio localitate sub 15.000 de locuitori nu va mai avea niciun aparat de ‘păcănele’ în viitor. Şi, nu în ultimul rând, cu plafonarea la creditele oferite de IFN-uri”, a informat premierul Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei conducerii PSD cu parlamentarii partidului.

Şi reprezentanţii Opoziţiei au anunţat mai multe proiecte din domeniile social, mediu de afaceri. Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a anunţat că printre priorităţi se află proiecte care vizează sprijinul financiar al familiilor şi mediul de afaceri, revendicările fermierilor.

Dacă partidele din coaliţie, PNL şi PSD, vor cădea de acord pentru comasarea unora dintre alegerile care vor avea loc în acest an, este de aşteptat ca agenda Parlamentului să cuprindă şi modificarea legislaţiei din acest domeniu, respectiv a Codului administrativ.

Deşi 2024 este un an electoral şi vor fi mai multe campanii, la Parlament vor fi luate toate măsurile procedurale şi organizatorice pentru asigurarea cvorumului de lucru şi a voturilor necesare adoptării proiectelor de lege, a dat asigurări liderul deputaţilor liberali Gabriel Andronache.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare