La Cotroceni s-a luat o decizie foarte importantă în ceea ce privește Programul de de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol (găini și ouă), preşedintele Klaus Iohannis trimitând luni, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra acestei Legi.
El consideră această lege ca fiind neconstituţională în ansamblul său.
La data de 28 aprilie a acestui an, Parlamentul a transmis preşedintelui României, spre promulgare, Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol (găini și ouă), lege care a fost promovată și de ministrul agriculturii Petre Daea la fel ca în cazul programului ”Alege oaia!”.Se pare că, în acest caz al găinilor și ouălor, președintele Iohannis nu a fost mulțumit de acest program și evident că a sesizat CCR-ul.
Iohannis consideră însă că această lege încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum şi pe cele ale art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie.
- Între argumentele din sesizare se arată că, în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele Uniunii Europene incidente.
„Potrivit art. 135 din Constituţie, economia României este o economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă, iar statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie. Astfel, rezultă că prevederile TFUE menţionate mai sus, ce trimit la rândul lor la reguli concurenţiale ce vizează incompatibilitatea cu piaţa internă a oricăror practici concertate care pot afecta comerţul dintre statele membre şi care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei în cadrul pieţei interne au o relevanţă constituţională, prin îndeplinirea dublei condiţionalităţi, în sensul stabilit de Curte prin Decizia nr. 64/2015”, mai spus sesizarea trrimisă CCR.
Iohannis mai motivează printre altele că în dreptul intern ajutorul de stat este reglementat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, ce a fost adoptată în scopul reglementării procedurilor naţionale în materia ajutorului de stat, în vederea aplicării prevederilor art. 106-109 din TFUE.
„Ajutorul de stat nou, supus obligaţiei de notificare, poate fi adoptat şi acordat numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.”, susţine sesizarea.
Mai mult, în forma iniţială, legea criticată preciza expres faptul că „Schema de ajutor de stat prevăzută de prezenta lege se implementează după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat”. Însă, în urma reexaminării această dispoziţie a fost eliminată, adaugă sesizarea preşedintelui.