Separatiştii transnistreni se plâng la UE de guvernul Republicii Moldova

La o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova, regiunea separatistă Transnistria s-a plâns marţi că autorităţile centrale i-au ignorat propunerile privind soluţionarea conflictului care durează de decenii şi că oficialii de la Chişinău au impus o „blocadă bancară”, informează Reuters, relatează Agerpres.

Liderul regiunii separatiste proruse Transnistria, Igor Krasnoselski, i-a transmis ambasadorului UE într-o rară întâlnire că executivul Republicii Moldova i-a ignorat declaraţia pe care a propus-o şi care cerea o soluţionare paşnică a disputei.

„Declaraţia este un pas bun, pozitiv. Poziţia moldovenească, prin faptul că a refuzat să semneze un document despre pace, este de neînţeles”, i-a explicat Krasnoselski ambasadorului Janis Mazeiks, referindu-se la documentul pe care afirmă că l-a prezentat în mai. „Toată lumea, inclusiv partea moldoveană, vorbeşte despre pace şi exclude agresiunea. Haideţi să semnăm şi să materializăm această dorinţă”, a adăugat Krasnoselski.

Liderul separatist transnistrean i-a mai declarat ambasadorului UE la Chişinău că conturile bancare ale afacerilor transnistrene din băncile moldoveneşti au fost închise, fiindu-le restricţionat accesul la programele UE menite să înlesnească relaţiile comerciale cu Cei 27. Această decizie reprezintă – potrivit lui Krasnoselski – „o blocadă bancară”.

Autorităţile transnistrene au denunţat la începutul acestui an taxele vamale moldoveneşti la mărfurile care ies şi intră în regiune, iar oficialii locali au cerut ajutor din partea Rusiei.

Regiunea moldoveană Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, s-a separat de facto de Republica Moldova în 1992 şi funcţionează în prezent cu un sprijin puternic din partea Moscovei, scrie Reuters, care adaugă că Republica Moldova caută o soluţie comprehensivă prin care regiunea să fie pe deplin integrată în teritoriul său.

Dar invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a oprit toate eforturile în cadrul negocierilor în format „5+2” (Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Uniunea Europeană şi Statele Unite – n.r.) de a găsi o soluţie.

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a declarat pentru portalul de ştiri newsmaker.md că declaraţia propusă are „obiective lipsite de scrupule” şi s-a angajat să-şi continue eforturile diplomatice.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut din apartenenţa la UE piatra de temelie a politicilor sale. Discuţiile de aderare au fost deschise săptămâna trecută cu R. Moldova şi Ucraina, iar R. Moldova speră că va putea adera până în 2030.

Sandu a convocat un referendum în octombrie privind aderarea la blocul european, care va avea loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale în care actuala şefă a statului caută să obţină un nou mandat prezidenţial.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare