Pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sărbătoarea vine cu o bogată încărcătură folclorică, scrie dcnews.ro.
„În satele românești, sărbătoarea ține trei zile, de pe 8 până pe 10 noiembrie. Prima zi este Capul Arhanghelului, a doua – Mijlocul Arhenghelui, și a treia – Coada Arhanghelului. Se spune că cine va lucra în acest interval sacru de timp, va muri în chinuri grozave. Femeile împart de pomană, aprind lumânări, împlinesc rânduiala cuvenită Moșilor de Arhangheli. „Când omu’ moare, nu s-a sfârșit cu el: sfârșește, da’ și începe…” (povestea unul dintre țăranii chestionați de marele etnolog și sociolog Ernest Bernea). În mito-filozofia românească neamul este format din cei vii și din cei plecați iar comunicarea este permanentă. Sufletele lor ne veghează, ne trimit semne, așteaptă marile sărbători de peste an să se întoarcă acasă, atunci când cerurile se deschid. Este perioada în care se aduc rugăciuni și ofrande celor morți în condiții violente, pentru că tot acum „a fost omorâtă” și vara”, scrie etnologul Iulia Gorneanu pe blogul său.
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi, în tradiţia creştină, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai.