Sibiu: Turiştii invitaţi să lucreze la roata olarului şi să deguste mâncăruri tradiţionale în Muzeul în aer liber

Muzeul ASTRA va organiza de miercuri până duminică Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, informează instituţia de cultură.

Comisiile de jurizare mixte, alcătuite din specialişti în olărit şi gastronomie, vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.

‘La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemenea, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău’, a declarat şefa Secţiei Muzee Pavilionare din Muzeul ASTRA, Karla Roşca.

Potrivit reprezentantului muzeului, acesta va fi un altfel de târg al olarilor.

‘De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiţionale să găsească soluţii privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfăşurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare şi presare a lutului, decorarea şi arderea ceramicii’, a mai precizat Karla Roşca.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, la ora 9,00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o conferinţă având ca temă Ceramica de Zalău.

‘În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi şi ateliere experimentale de modelare, presare a lutului şi de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria – atelier de olar Găleşoaia, judeţul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acţiunile educaţionale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor’, se precizează în comunicatul organizatorilor.

Potrivit sursei citate, ‘demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie, începând cu ora 10,00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldoveneşti precum: Babgulyas unguresc, Tocană de vită cu tarhon şi paste, Tocană de căprioară, Ciorbă ţărănească, Gulaş cu găluşte, Gulaş secuiesc, Tocăniţa olarului cu vin roşu, Gulaş cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniţă ţărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguţă şi castraveţi muraţi, Supă de varză, Tocăniţă de pui cu tarhon’.

Sâmbătă, începând cu ora 14,00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porţiilor: Tocăniţă ungurească de viţel şi Gulaş cu fasole boabe, iar duminică, Tocăniţă ungurească de viţel şi Gulaş cu carne de porc.

Nightlosers Band va încânta publicul sâmbătă, de la ora 20,00, cu un recital muzical pe ritmuri de ethno şi blues.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare