Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a transmis un mesaj dur cu privire la vizita premierului Dăncilă la Bruxelles.
„Prim-ministrul Viorica Dăncilă se află astăzi la Bruxelles unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, precum și cu alți oficiali europeni.
Au trecut aproape 5 luni de la precedenta vizită oficială la Bruxelles a prim-ministrului Dăncilă, din 20 – 21 februarie. În tot acest timp, șeful Guvernului a adunat un bilanț rușinos pentru orice lider european.
În primul rând, actualul prim-ministru a făcut o prioritate din a slăbi justiția pentru a-i face pe plac președintelui infractor al PSD, Liviu Dragnea. A sprijinit cererea de revocare a procurorului-șef al DNA de către ministrul Justiției, deși Consiliul Superior al Magistraturii, instituție abilitată să evalueze activitatea judecătorilor și procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dăncilă a sprijinit, totodată, modificările la Codul penal prin care este slăbit actul justiției, iar abuzul în funcție este aproape dezincriminat.
În cele aproape 6 luni de guvernare, rata inflației și deficitul bugetar au bătut record după record. Avem cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, de 5,4%, și asistăm la o creștere de aproape 4 ori a deficitului bugetar față de aceeași perioadă a anului anterior, de la 2,2 miliarde de lei, la 8,14 miliarde de lei. Totodată, indicele ROBOR, în baza căruia se calculează ratele la creditele ipotecare în lei, a ajuns la un nivel record al ultimilor patru ani, de 3,27%. Din cauza acestor dezechilibre macroeconomice, România s-a îndepărtat de zona euro.
Dacă, în 2016, România îndeplinea 4 din cele 5 criterii principale de aderare la moneda unică, acum, din cauza creșterii ROBOR și a ratei inflației, mai îndeplinim doar un criteriu de aderare, cel privind deficitul bugetar de sub 3%, după cum o arată Raportul de convergență publicat de Comisia Europeană în luna mai. În plus, toate prognozele instituțiilor economice internaționale și ale agențiilor de rating independente arată că deficitul va depăși 3% până la finalul anului și, deci, România va pierde și ultimul criteriu de aderare la zona euro.
O altă contraperformanță a Guvernului Dăncilă în aceste aproape 6 luni de mandat o reprezintă absorbția fondurilor europene. Astfel prim-ministrul Dăncilă și ministrul pentru fonduri europene au absorbit doar 3,5 milioane de euro din cele 4,37 miliarde de euro alocate de UE țării noastre în perioada 2014 – 2020 pentru combaterea șomajului.
În ceea ce privește Programul Operațional Regional, absorbția Guvernului Dăncilă este de doar 34 de milioane de euro, dintr-un total de 6,7 miliarde de euro alocări pentru aceeași perioadă. În acest ritm, cel mai probabil vom avea dezangajări de fonduri europene până la finalul acestui an.
Nu în ultimul rând, Guvernul României dovedește o slabă pregătire a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene care va începe la 1 ianuarie 2019. Calendarul Reuniunilor ministeriale din timpul Președinției UE propus de Guvern este unul lipsit de viziune.
În loc să organizeze reuniuni în toate marile orașe ale României, să deschidă toată țara către Europa și, totodată, să aducă Europa mai aprope de oameni, Guvernul a decis ca toate reuniunile să se organizeze la București, între zidurile Casei Poporului. De asemenea, nu vedem de la Guvern o estimare de buget a președinției și nici o strategie clară de comunicare privind acest eveniment cu o importanță fără precedent în istoria recentă a țării noastre.
În toate aceste 5 luni, Comisia Europeană a avertizat în mai multe rânduri Guvernul României cu privire la consecințele măsurilor adoptate. La 1 martie, prim-vicepreședintele Frans Timmermans cerea României să nu facă pași în direcția greșită și să adopte reformele necesare pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.
În luna mai, Comisia Europeană a avertizat Guvernul în două rânduri privind efectele politicilor fiscale și a atras atenția că Executivul nu a luat măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar. De asemenea, în luna iunie, Consiliul miniștrilor de finanțe din UE a cerut României să ia toate măsurile pentru a reduce abaterea bugetară semnificativă. Nu în ultimul rând, imediat după aprobarea modificărilor la Codul penal de către Parlamentul României, Comisia Europeană a reacționat spunând că va citi cu atenție modificările legislative și că nu va ezita să ia măsuri pentru respectarea tratelor europene pe care și România le-a semnat.
În concluzie, Viorica Dăncilă revine la Bruxelles după aproape 5 luni cu un bilanț rușinos pentru orice prim-ministru european. De aceea, trebuie să ne așteptăm la o reacție dură și fermă din partea partenerilor internaționali. Se vor cere garanții privind reducerea deficitului bugetar, absorbția fondurilor europene, respectarea statului de drept și buna pregătire a președinției Consiliului UE”, a spus Siegfried.