Silviu Predoiu: Ni se spune zilnic cât de mult ne apreciază pe noi americanii, dar Biden nu a avut timp să treacă şi pe la Bucureşti, măcar o escală simbolică să fi făcut

Ceea ce am căutat în presa noastră și cel puțin eu nu am găsit, a fost o întrebare: oare de ce în ultimele 12 luni președintele american a găsit timp pentru doua vizite în Polonia și niciuna în România? La urma urmei suntem stat membru NATO, ca și Polonia, suntem si noi si ei state membre UE, iar ca și Polonia, suntem vecini de frontieră cu aceeasi Ucraina aflată sub atacul Rusiei, tot ca Polonia” se întreabă retoric, pe Facebook, fostul șef al spionajului, gen.(r) Silviu Predoiu, scrie inpolitics.ro.

Oare chiar nu ne întrebăm de ce nu au găsit de cuviință consilierii președintelui SUA să îi recomande acestuia să facă măcar o escală simbolică la București? Păi nu a fost nici la Sofia, nici la Praga, nici in Tarile Baltice, nici în alte multe părți, ar putea spune unii. Da, nu a fost, dar despre ce înseamnă asta se pot întreba bulgarii, cehii și acei alții, câți or fi ei. Noi suntem români, nouă ni se amintește în fiecare zi de președinte, de premier, de toți politicienii zilei ce mult ne apreciează, ce mult ne respectă și ce mult ne prețuiesc americanii, așa că un răspuns, evident că tot de la ei, ar fi binevenit.
Atenție, nu este vorba despre a judeca în vreun fel prioritățile politicii externe americane așa cum sunt ele reflectate de prezența repetată a lui Biden la Varșovia, ci despre a cântări eficiența politicii externe românești, așa cum este ea reflectată de absența la fel de repetată a aceluiași Biden de la București, și nu în general ci exact în acest context.
Este vorba despre un alt succes remarcabil al diplomației contemporane românești, după cel cu Schengen? Sau coordonatorii politicii noastre externe de la Președinție și MAE s-au informat despre vizita în regiune a președintelui SUA din surse publice, așa ne-au spus că au aflat și despre ce se întâmplă pe canalul Bâstroe sau la Chișinău?
P.S. Pentru cârcotași, nu, nu am uitat că la noi a fost vicepreședintele american, Kamala Harris. Dar nu am uitat nici că a făcut-o venind direct de la Varșovia. Deci se putea. Dacă se voia”, conchide generalul SIE.

După ratarea aderării la Schengen, Predoiu scria pe Facebook: „De ce am ratat aderarea la spațiul Schengen? ”Se întâmplă asta pentru că România lui Iohannis este “acea” țară din pluton, cea fără păreri, fără interese naționale, care nu exprimă niciodată propriile opinii ci doar se aliniază. Asta se întâmplă când țara este condusă sau reprezentată de personaje jalnice, ajunse nemeritat, prin derogări, compromisuri și aranjamente de culise în cele mai înalte funcții”.

„Asta se întâmplă când diplomația nu mai este diplomație ci o încrengătură de interese și o rezervă de sinecuri. Asta se întâmplă când datorită capacității limitate de înțelegere, analiză și acțiune anticipativă a celor ce ne conduc, România se trezește în ultima clipă surprinsă de poziția Austriei, asemenea unui primar de sector luat prin surprindere de o ninsoare în ianuarie. Noi meritam să fim în Spațiul Schengen dar ei, politicienii care ne conduc astăzi nu! Din păcate însă, în lumea de astăzi, pentru străinătate, România are în primul rând chipul lor, al lui Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Bode, Aurescu et comp. Este o lecție aspră, nemeritată dar poate utilă dacă măcar acum vom pricepe că România are nevoie de conducători care să înțeleagă cu adevărat lumea în care trăim, care să pună interesele națiunii înaintea intereselor lor, care să fie, prin conduită și pregătire, cel puțin egalii omologilor lor străini, care să arate lumii că a fi ROMÂN este la fel de egal cu a fi EUROPEAN pe cât de europeni sunt și olandezii, austriecii, suedezii, croații”, scria fostul șef al SIE.

Anul trecut, Predoiufondator al partidului Liga Acţiunii Naţionale (LAN), spunea că oficialii români s-au obişnuit să se comporte în UE ca şi cum ar fi reprezentanţi ai unei ţări de mâna a doua, neavând însă nimic de câştigat din această atitudine umilă şi umilitoare, dimpotrivă.

”Oare cât de greu este, chiar și pentru un analist, să înțeleagă că dacă din cele 26 de state membre ale acordului Schengen, doar unul singur se opune primirii României, atunci problema cu siguranță nu este la noi, nici la cei 25 pro, ci la cel care este contra(…) Faptul că ei au o conduită politică marcată de accente de putere colonială nu justifică însă, sub nicio formă, atitudinea de reprezentanți ai unei țări de mâna a doua adoptată de liderii noștri aleși sau numiți care, conform surselor media, tocmai au recomandat europarlamentarilor români ”să nu fie vocali împotriva Olandei”, ”să nu le zică nimic, pentru că așa este mai bine”, ”să îl ajutăm pe Rutte, netransformând subiectul primirii României în Schengen într-unul de politică internă în Olanda”. Bine gândit, să fie subiect doar la noi, căci oricum nu mai contează la câte probleme avem, pe ei săracii să îi cruțăm”, nota, pe Facebook, fostul şef operativ al SIE, generalul(r) Silviu Predoiu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare