Sindicaliști din Sănătate, despre intenția Guvernului de a angaja rezidenți: O peticeală a lipsurilor din sistem

medicii se pot pensiona la 67 de ani

Președintele Sindicatului Promedica, Eleodor Cârstoiu,  a declarat, vineri, că intenția Guvernului de a angaja în sistemul medical 200 de medici care au terminat rezidenţiatul este doar „o peticeală a lipsurilor din sistem”, afirmând că pentru rezolvarea deficitului de personal trebuie deblocate concursurile.      

Medicul Eleodor Cârstoiu a susținut că aproximativ 4.000 de medici au terminat rezidenţiatul anul acesta, iar, dacă nu vor avea posturi, vor pleca din ţară.  .

„Este nevoie de deblocarea examenelor pentru ocuparea de posturi. (…) Personalul care lucrează în aceste zone trebuie să fie pregătit pentru a lucra, iar a aduce debutanţi care să lucreze aici este aproape imposibil. Plus că nimeni nu vrea să lucreze într-o asemenea zonă având un contract de muncă de o lună jumate, două, trei, nu se ştie cât”, a declarat Eleodor Cârstoiu.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, de exemplu, ar fi nevoie de 50 de medici pe diferite specializări, în special în ATI. 12 medici şi 8 rezidenţi lucrează acum în secţia ATI Covid-19. Deficit nu este doar aici, spune Cristina Geormăneanu, directorul medical al spitalului.

„Afluxul pacienţilor către Unitatea de primiri Urgenţe este cel mai mare din toată ţara. Ne confruntăm, de asemenea, cu probleme. Suprasolicitată este Clinica de Radiologie, imagistică în general, întrucât suntem singurul spital din regiune care asigurăm gardă”, spune Cristina Geormăneanu.