Sindicaliştii din Institutul naţional de Statistică (INS) reclamă public ceea ce numesc „o încadrare salarială discriminatorie în cadrul instituţiei”, angajări făcute şmechereşte”, „direcţii create cu dedicaţie” şi „sarabanda privilegiaţilor” din Institut, ei dezvăluind că de mai mulţi ani oameni fără specializare au fost angajaţi şi au avansat rapid în funcţii în INS; pe alte criterii decât cele profesionale. Sindicatul, care a criticat în repetate rânduri activitatea directorului INS, Tudorel Andrei, solicită încetarea numirilor în funcţii de conducere „pe criterii de prietenie”, potrivit News.ro.
„Modul defectuos de coordonare a unor servicii/direcţii aflate în subordinea preşedintelui INS, domnul Tudorel Andrei, a condus în timp la o încadrare salarială discriminatorie în cadrul instituţiei, la un val de procese declanşate pe probleme de salarizare, la cheltuieli nejustificate a banului public pe cheltuieli de judecată şi pe dobânzi reparatorii. Camarila de personaje aduse de către conducerea INS, oameni fară vechime în domeniul statistic, a condus în timp la serioase disfuncţionalităţi ale instituţiei. Direcţii create cu dedicaţie peste noapte, angajări făcute «şmechereşte» la nivel teritorial pentru a transfera apoi anumite personaje în sediul central şi a le numi rapid în funcţii de conducere în semn de mulţumire pentru elogiile apărute în presă în perioada în care salariaţii îşi cereau drepturile dar şi altor personaje ce anterior aveau activităţi diferite cu scopul de a bloca orice drept cuvenit salariaţilor dar şi desemnarea prin ordin a acoliţilor în comisiile şi grupurile de lucru importante din INS, au ca obiectiv întregirea grupului de «corişti» ce lucrează intens la crearea unei imagini imaculate a preşedintelui INS şi care îi asigură astfel păstrarea funcţiei cu preţul umilirii, persiflării, persecutării, abuzului şi blocării prin orice mijloc a posibilităţii salariaţilor de exprimare a nemulţumirilor sau de a cere şi obţine drepturi”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).
Sindicaliştii, care de doi ani cer public demisia preşedintelui INS pe care îl acuză de „neimplicare şi lipsă de interes legată de nivelul salarial în raport cu alte instituţii de aceeaşi importanţă” susţin că în INS „continuă sarabanda privilegiaţilor din directa subordonare” a şefului instituţiei. Sindicatul remarcă, în acest context, că există în Institut „persoane ce apar precum ciupercile după ploaie şi care, evident dintr-o pură coincidenţă, ajung să ocupe funcţii de conducere”.
„Lipsa cursurilor de formare profesională, slaba dotare tehnică a instituţiei, valul de ieşiri din sistem va duce cu siguranţă la o deprofesionalizare a salariaţilor din INS.Pe această cale dorim să ne arătăm îngrijorarea privind viitorul acestei instituţii de prestigiu a statului român”, mai susţine sindicatul.
Acesta a anunţă că se pregătesc noi acţiuni de protest „ca urmare a lipsei de interes instituţional a preşedintelui INS, a lipsei de respect arătat profesionalismului statisticianului şi a desconsiderării funcţiei publice”.
”În cazul în care decidenţii politici nu vor avea nici de această dată o reacţie vehementă vom ajunge la o situaţie de blocaj instituţional privind furnizarea de date atât de importante pentru societate”, se mai arată în comunicatul sindicatului.
Conform acestui document, angajaţii din INS afiliaţi sindicatului cer autorităţilor „stoparea acţiunilor de numire în funcţii de conducere din cadrul instituţiei pe criterii de prietenie şi interese personale şi demiterea de urgenţă a acestor personaje cu calificări în alte domenii” şi anunţă că Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie vor sesiza Corpul de Control al Primului-ministru „în vederea constatării aspectelor semnalate şi dispunerea măsurilor”.
Sindicaliştii mai solicită „deschiderea dialogului pentru rezolvarea revendicărilor şi încetarea denigrării demnităţii statisticienilor” şi anunţă că, în pofida „presiunilor şi atacurilor care vor urma cu scopul vădit de intimidare şi destructurare, Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti îşi va continua activitatea şi îşi va menţine aceeaşi atitudine”.