Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare au continuat marţi protestele. Au fost primiți de ministrul Lucian Bode

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare au continuat marţi protestele, cu pichetarea sediilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii, aceştia cerând aplicarea Legii salarizării 153/2017.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, la ora 10:30, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a primit o delegaţie a protestatarilor, incluzând conducerea centrală a SNPPC.

„Discuţiile au fost purtate, în principal, pe marginea problemelor generate de neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017 a salarizării. Ministrul Lucian Bode a precizat că, având în vedere importanţa activităţii MAI, susţine aplicarea a 1/2 din restanţa existentă în acest moment, adică o tranşă anuală. De asemenea, există o intenţie de majorare a sporului de suprasolicitare neuropsihică, de la 10%, la 15%, în cazul în care şi alte ministere insistă cu acordarea sporului de complexitate, în cuantum de 15%”, menţionează sursa citată.

La Ministerul Muncii, ministrul de resort, Marius Budăi a coborât în mijlocul protestatarilor, cărora le-a comunicat că există o intenţie de a se acorda, tot în parte, restanţa salarială în discuţie, rezultată din Legea 153/2017 (în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, lege modificată prin OUG în ultimii doi ani).

Reprezentanţii sindicaliştilor au subliniat că se aşteaptă şedinţa Coaliţiei şi şi-au exprimat speranţa ca politicienii aflaţi la guvernare „să ia o decizie înţeleaptă” şi anume să aplice Legea 153 aşa cum am fost votată şi promulgată în 2017.

De asemenea, ei au precizat că vor continua protestele şi vor pune presiune pe ministere „ca o picătură chinezească”, până când vor vedea că se aprobă proiectul Ordonanţei de Urgenţă promovate de Ministerul Muncii, care propune majorări salariale pentru personalul bugetar.

„În funcţie de ce va spune această Ordonanţă de urgenţă, că se aplică legea, că se aplică jumătate din restanţă, că se aplică un sfert, un sfert e foarte, foarte puţin, vom decide mai departe ce avem de făcut. Cert e că vom continua protestele. Mâine vom merge la Guvern şi la sediile partidelor din actul guvernamental, poimâine mergem la Reprezentanţa Comisiei Europene. Avem un calendar stabilit deja şi pentru săptămâna viitoare, dar sperăm ca acest proiect de OUG să treacă, să fie adoptat în Guvern”, au spus reprezentanţii sindicaliştilor.

Aceştia au adăugat că miercuri ar putea fi adoptată această Ordonanţă, deoarece este plenul CES, după care va urma şedinţa de Guvern.

Membri ai Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au declanşat în urmă cu o săptămână protestele, cu pichetarea Ministerului Finanţelor Publice.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de neaplicarea Legii cadru a salarizării 153/2017 în ceea ce priveşte anexele 7-8 care fac referire la militari, poliţişti şi personalul contractual din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi securitate naţională, aplicarea discreţionară a unor sporuri în cadrul ministerului de resort la un nivel minimal, cum ar fi sporul de solicitare neuro-psihică prevăzut în cuantum maxim de 25%, pentru poliţişti, cei din structurile de investigaţii criminale, de combatere a criminalităţii organizate, intervenţii speciale etc, regimul juridic discreţionar al pensiilor militarilor de stat.

Totodată, ei cer actualizarea normei de hrană în funcţie de indicii preţurilor de consum stabiliţi anual de Institutul Naţional de Statistică.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare