Sesiunea comisiei mixte Slovenia-Rusia pentru comerț și cercetare științifică, a fost prezidată de ministrul sloven de externe Miro Cerar și de ministrul rus al dezvoltării digitate, comunicațiilor și mass-media, Konstantin Noskov.
- În conferința de presă organizată după sesiune, Cerar a declarat că activitatea comisiei este foarte importantă, întrucât produce rezultate și proiecte concrete și identifică noi oportunități de afaceri cu anumite regiuni din Rusia.
Cerar a subliniat că Rusia rămâne un partener major de afaceri al Sloveniei, iar Slovenia ocupă locul patru între investitorii străini direcți din Rusia și locul nouă printre exportatorii din această țară.
- În acest sens, Cerar a evocat creșterea constantă a volumului schimburilor comerciale bilaterale care, în anul 2018, au atins 1,16 miliarde euro.
Cerar a remarcat că în primul trimestru din acest an balanța comercială este deficitară pentru Slovenia ca urmare a faptului că unele companii slovene au început să producă în Rusia. Cerar a mai subliniat necesitatea continuării dialogului constructiv între UE și Rusia pentru a se reduce efectele negative al măsurilor restrictive de cooperare economică.
Cerar a afirmat: ”Rusia este un vecin european și un important partener de afaceri. Este esențial să se întrețină relații de încredere prin dialog regulat și prin cooperare” și a adăugat că între Slovenia și Rusia există o asemenea încredere.
În ceea ce privește proiectele concrete, comisia a constatat finalizarea a șase proiecte în domeniul IT și lansarea a cinci noi proiecte în domeniul cercetării medicale, al eficienței energetice, al IT, al agriculturii și educației. La rândul său, Noskov a apreciat activitatea comisiei, care nu se mărginește să rezolve problemele unor companii, ci și să formuleze propuneri concrete. Noskov a mai precizat că firmele rusești doresc să facă afaceri cu companiile slovene, citând în acest context căile ferate ruse și banca Sberbank care sunt foarte active.
Agenția STA cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA