Sorin Cîmpeanu: 2.000 de propuneri vor fi integrate în legile educației naționale

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în cele 75 de dezbateri publice organizate în 43 de zile pe marginea celor două proiecte de lege ale învăţământului, elaborate în concordanţă cu Raportul „România Educată”, au fost preluate de la beneficiari ai educaţiei aproximativ 2.000 de propuneri care vor fi centralizate şi integrate în actele normative.

Cîmpeanu şi-a exprimat speranţa ca, după adoptarea proiectelor în Guvern, acestea să parcurgă circuitul parlamentar până la finalul anului calendaristic în curs.

„A fost cea mai amplă dezbatere publică pe un pachet legislativ în România. 75 de dezbateri, în 43 de zile. Şi procesul nu se opreşte aici. Ne dorim să facem dintr-un proiect al legii bun, care se sprijină pe cinci ani şi jumătate de consultări în proiectul România Educată, unul şi mai bun. Pe parcursul acestor 43 de zile am preluat de la beneficiarii educaţiei idei care ne-au ajutat să îmbunătăţim cele două proiecte. Vom centraliza cele peste 2.000 de propuneri, le vom integra şi le vom înainta Guvernului spre analiză şi adoptare. După adoptarea în Guvern vor fi trimise Parlamentului şi vor intra într-o procedură care va fi decisă. Important este să poată fi adoptate în acest an calendaristic”, a afirmat Câmpeanu, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni care se desfăşoară în perioada 24-29 august.

Potrivit lui Cîmpeanu, există mai multe „coincidenţe”: Anul Internaţional al Tineretului, consultarea avută cu studenţii, încheierea dezbaterilor la ele două proiecte de lege exact în ziua în care Forumul Studenţilor de pretutindeni îşi începe lucrările.

„Acest pachet legislativ se bazează pe cinci piloni: creşterea calităţii şi eficacităţii programelor de studiu, asigurarea egalităţii de şanse pentru acces la o educaţie de calitate, utilizarea informaţiilor care să ghideze programele de studiu către competenţele necesare, instrumente financiare pentru dezvoltarea competenţelor şi consultarea celor implicaţi în educaţie pentru elaborarea politicilor educaţionale. Pilonii pachetului legislativ ‘România educată’ sunt exact criteriile pe care România le are de îndeplinit în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. În acest fel, reuşim să îmbinăm educaţia, învăţământul superior cu obiectivele generale ale României care sunt menite să asigure o dezvoltare economică capabilă să producă resurse care, mai apoi, să fie reinvestite pentru susţinerea educaţiei şi pentru viitorul acestei naţiuni”, a adăugat Câmpeanu.

El a evidenţiat colaborarea existentă între studenţii care studiază în străinătate şi cei care studiază în România: „Am dat o dovadă, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, că se poate să consolidăm legătura dintre românii din străinătate şi românii de pretutindeni”.

Ministrul Educaţiei a anunţat că premierul Nicolae Ciucă se va întâlni în această toamnă cu toţi olimpicii români care în acest an au realizat performanţe deosebite.

Sorin Cîmpeanu, care a ajuns cu o mică întârziere la deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, întârziere sesizată de premierul Nicolae Ciucă, a evidenţiat colaborarea pe care o are cu studenţii.

„Am colaborat, domnule prim-ministru, atât de bine şi de strâns cu studenţii încât am preluat din obiceiurile studenţilor şi aţi văzut că, atunci când am intrat, mi-am cerut scuze şi voie să particip la activitate. Iată, domnul profesor m-a scos la tablă, dar m-a scos cu bucurie. Ştiu, îmi forţez norocul, pot să rămân fără servicu la Guvern întârziind, dar acest risc s-ar putea transforma într-o oportunitate. Având în vedere planurile pe care le avem şi în care eu cred şi care se numesc „România Educată”, universităţile româneşti vor arăta atât de bine încât rămânând fără serviciu la Guvern, s-ar putea să mă înscriu, încă o dată, pentru a doua facultate, pentru că eu, spre deosebire de mulţi alţii, am o singură facultate. Îmi place să cred că universităţile româneşti vor fi atât de atractive încât să merite să profităm de aceste oportunităţi”, a mai spus Câmpeanu.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare