Cererile din partea asistenţilor medicali care vor să muncească în străinătate au scăzut, a precizat duminică ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
- „Îmbucurător este faptul că ultimele statistici arată o scădere semnificativă a cererii de certificate de conformitate, documente care atestă studiile urmate în vederea exercitării profesiei peste hotare.
Mai mult, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sănătăţii a organizat întâlnirea comună a medicilor şefi, asistenţilor medicali şefi şi a dentiştilor şefi din Statele Membre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbătute teme de interes, precum siguranţa pacienţilor şi calitatea îngrijirii şi controlului infecţiilor asociate asistenţei medicale, combaterea rezistenţei la antimicrobiene, valorificarea inovaţiei, şi intensificarea cooperării pentru sprijinirea sănătăţii populaţiei din regiunea europeană. Am convingerea că numai împreună, autorităţi şi profesionişti, vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienţilor”, a spus Sorina Pintea, într-un mesaj dat publicităţii cu prilejul Zilei Internaţionale a asistentului medical.
Aceasta a amintit că Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializările pentru asistenţii medicali prin care se extinde lista specializărilor şi se dă posibilitatea reconversiei profesionale a asistenţilor medicali, indiferent de nivelul de calificare.
„Iar anul acesta vom promova Legea profesiilor (care include legea exercitării profesiei de asistent medical) în prezent în circuit de avizare”, a anunţat Pintea.
Ministrul a dorit să-şi exprime respectul faţă de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenţi medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenţei medicale.
„Asistentul medical are un rolul important în echipa medicală şi în procesul de îngrijire al pacienţilor, dar şi în cel de consiliere şi informare a acestuia.
Avem nevoie de asistenţi medicali profesionişti, bine pregătiţi şi aproape de pacienţii noştri.
De aceea, după una dintre cele mai importante măsuri luate în ultimii doi ani în sistemul medical, creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor medicali din spitale, am continuat măsurile prin care urmărim asigurarea condiţiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar şi reducerea exodului acestor profesionişti. Astfel, continuăm programele de specializare pentru reconversie profesională pentru asistenţii generalişti şi de pediatrie, am aprobat normele de organizare şi desfăşurare a programului de studii complementare în asistenţa de urgenţă.”, a precizat Sorina Pintea.