Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că, pe lângă misiunile specifice din această perioadă, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus, Ministerul Afacerilor Interne desfăşoară şi activităţi complexe pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii.
„În acest an au fost desfăşurate 1.124 de acţiuni operative, dintre care 355 au fost operaţiuni de amploare, în cadrul cărora s-au desfăşurat 3.434 de percheziţii domiciliare. În urma activităţii Ministerului Afacerilor Interne, a DIICOT şi a celorlalţi parteneri au fost destructurate 372 de grupări de criminalitate organizată. Astfel, au fost reţinute 1.203 persoane, arestate preventiv 1.038, iar 700 au fost deja trimise în judecată”, a declarat Vela.
El a dat apoi exemplu un caz mediatizat, în luna martie, referitor la o bandă specializată în Occident în furturi de bancomate.
„În noaptea care a trecut, după misiuni operative complexe, a fost capturată o a doua grupare infracţională, care acţiona în acelaşi mod”, a precizat Vela.
Secretarul de stat Bogdan Despescu a detaliat că modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale prin substanţe explozibile provenite din surse de aprovizionare internă.
În operaţiunea ATM au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Operaţiuni Speciale, bineînţeles, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, a precizat el.
„În urma acestor activităţi, noaptea trecută au fost prinşi în flagrant, în judeţul Vrancea, patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 34 de ani, din judeţul Galaţi, care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat. Pe parcursul intervenţiei s-a folosit armamentul din dotare, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă. Se deplasau cu un autoturism cu numere false, iar urmare a intervenţiei operative cei patru au fost prinşi imediat după locul faptei. În urma prinderii în flagrant nu au rezultat victime, nici din rândul autorilor, nici din rândul colegilor mei”, a precizat Despescu.
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că cei patru bărbaţi au folosit acelaşi mod de operare, acelaşi dispozitiv artizanal, în conţinutul căruia se introducea praf de puşcă din cartuşe de vânătoare. În momentul comiterii faptei, cei patru autori erau echipaţi în combinezoane de protecţie şi pe cap aveau diferite elemente de vestimentaţie pentru a le acoperi zona feţei.
Ulterior prinderii în flagrant, anchetatorii au efectuat 12 percheziţii domiciliare la locuinţele celor în cauză şi ale complicilor acestora.
„Precizez faptul că doi dintre cei patru autori sunt cercetaţi cu privire la alte fapte comise anterior pe teritoriul naţional. De asemenea, deţinem date cu privire la implicarea acestora şi în comiterea altor fapte de acest gen, cu acelaşi mod de operare, comise pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană. În acest context, vom coopera în continuare cu autorităţile din aceste state pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a persoanelor în cauză”, a mai explicat Despescu.