Stelian Ion a prezentat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității sale la Ministerul Justiției, pornind de la reformele asumate în programul de guvernare și obiectivele îndeplinite.
În cadrul discursului său, Stelian Ion a vorbit și despre blocajele instituționale cu care s-a confruntat de-a lungul mandatului în promovarea acelor măsuri, care deși au fost agreate punct cu punct cu partenerii de coaliție, au întâmpinat piedici.
În acest sens, Stelian Ion a subliniat că o negociere pentru un viitor guvern trebuie să lămurească toate aceste lucruri.
“Am plecat de la Ministerul Justiției cu sentimentul acela al unei zbateri teribile pentru promovarea reformelor în justiție, asemănătoare cu lupta pe care am dus-o în anii 2017-2018 împotriva celor care voiau să afecteze activitatea din Justiție cu tot felul de propuneri nocive.
În toată această perioadă, am avut câteva repere foarte clare: să promovăm acele propuneri legislative care să facă sistemul judiciar mai eficient, care să accentueze indepenedența și imparțialitatea sistemului judiciar și care să fie mai apropiat de oameni.
Au fost câteva borne foarte clare de care am ținut cont: programul de guvernare, negociat punct cu punct, foarte bun la capitolul Justiție. Trebuie, în plus, să fie un calendar precis asumat de către toți miniștrii și premier.
În prima parte a mandatului, am promovat printr-un Memorandum reformele, am spus că până la sfârșitul lunii februarie vom trimite către Parlament proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, am făcut acest lucru, într-o variantă corectă.
În privința numirii procurorilor de rang înalt, Stelian Ion a declarat că procedura a fost foarte clar stabilită, propusă și asumată de guvern.
“Mi s-a cerut să renunț la această procedură pentru că nu a fost considerată corectă. Dând dovadă de flexibilitate, am venit și cu alte variante. Toate variantele, însă, pe care le-am avut în vedere au avut ca punct comun un singur lucru, ca principiu: în acest lanț de numire a procurorilor de rang înalt, între Ministerul Justiției și președinte, am spus că ar trebui să fie un element exterior factorului politic, care să garanteze că decizia nu este una exclusiv politică”, a adăugat Stelian Ion.