Stelian Ion: Predoiu a răsucit legile Justiției și s-a întors la varianta care îi convine președintelui Iohannis

După luni bune de bătut pasul pe loc, ministrul Cătălin Predoiu a prezentat noua formă a legilor Justiției, una care convine președintelui Klaus Iohannis și acelei părți din sistem ce se opune reformelor, cu ignorarea solicitărilor formulate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, spune fostul ministru de la USR, Stelian Ion.

Ministrul Cătălin Predoiu se aliniază sistemului care spune, în esență, «nu vrem să ne reformăm acum, să nu facem schimbări bruște». Practic, ministrul Predoiu a răsucit legile Justiției și s-a reîntors la varianta inițială, care îi convine și președintelui Iohannis. De exemplu, în ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt, CSM rămâne cu un rol mai degrabă decorativ, deși Comisia Europeană a recomandat altceva. Până la urmă, procurorii de rang înalt sunt cei care dau tonul unor anchete corecte și pe dosare întocmite temeinic, indiferent că vorbim de corupție, de criminalitate organizată sau de alte infracțiuni. Avem nevoie de reformă și era un moment prielnic. Avem nevoie de o Justiție total independentă și fără jocuri de putere, nici interne, nici din exteriorul sistemului judiciar către acesta. Ratăm, din păcate, încă o șansă foarte mare pentru reforma Justiției”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

În mandatul de ministru al Justiției, după mai multe luni de dezbatere publică, Stelian Ion a promovat o nouă formă a legilor Justiției, în sensul corectării acestora și al promovării unor reforme reale astfel încât să fie respectate recomandările instituțiilor internaționale și să fie asigurate bune garanții pentru independența magistraților și un echilibru în ceea ce privește activitatea judiciară.

Cele trei proiecte întăreau rolul CSM în procedura numirii procurorilor de rang înalt, temperând rolul politicului, și prevedeau inclusiv reforma CSM prin promovarea unei noi modalități de alegere a membrilor. Trimise în procedură de avizare, proiectele au fost blocate după ce președintele Iohannis și-a exprimat nemulțumirile în ceea ce privește procedura numirii procurorilor-șefi, deși aceasta era scrisă negru pe alb în programul de guvernare asumat de coaliția PNL-USR-UDMR.

Comisia Europeană doar că nu ne ruga să facem aceste reforme în Justiție, inclusiv prin MCV. Proiectele pe care le-a promovat în 2021 au primit o notă foarte bună de la Comisia Europeană, dar au fost blocate politic, chiar de colegii domnului Predoiu. Cu PSD care a înghițit PNL și cu majoritatea pe care o are coaliția PSD-PNL-UDMR, e posibil să se forțeze o adoptare rapidă a legilor Justiției. Dacă vor face sesiune extraordinară, ar fi extrem de grav pentru Justiție și pentru democrație, pentru că astfel de legi, precum legile Justiției, nu trebuie să le schimbi de pe o zi pe alta, iar efectele se vor vedea peste un an, doi, cinci”, mai precizează Stelian Ion.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare