marți, iunie 28, 2022

„Stimabilii” sunt aşteptaţi la Festivalul Caragiale în Parcul Cişmigiu

Stimabili, atenţiune! Festivalul Bucureştii lui Caragiale revine între 27 august şi 2 septembrie cu o ediţiune nouă în stabilimentul cunoscut, în grădină la Cişmigiu. Domni, domniţe şi tineri marineri sunt invitaţi, timp de o săptămână, să descopere un program de comedii şi muzici, mofturi şi surprize care transpun universul surprins în opera lui I.L.Caragiale, reputat dramaturg şi cronicar al Bucureştilor de altădată, pe aleile celui mai vechi parc din Capitală.

Organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Ion Creangă, Festivalul propune o selecţie variată de evenimente: spectacole de teatru – montări de amploare din repertoriul teatrelor din Capitală şi din provincie, dar şi spectacole produse de companii independente, concerte de jazz, swing şi muzică de promenadă, recitaluri, demonstraţii, şi ateliere susţinute de artişti plastici şi meşteşugari.

Caleidoscopul cultural, desfăşurat în zona Aleii Platanului (în perimetrul delimitat de Intrarea Rigas, Piaţa Valter Mărăcineanu şi Lacul Cişmigiu), este completat de o serie de activităţi conexe: animaţie stradală în costume de epocă, expoziţii care surprind farmecul perioadei „belle epoque” şi nu numai, conferinţe, tururi ghidate şi – în premieră – o instalaţie interactivă care aduce laolaltă fragmente din Bucureştiul de altădată şi de astăzi, potrivit unui comunicat al PMB.

Selecţia principalei secţiuni din festival pune în lumină veşnicul carnaval al mofturilor, propunând atât piese clasice, bine aduse din condei, cu dialoguri inteligente şi întrebări esenţiale, cât şi spectacole-concert cu sonorităţi moderne, nume consacrate de pe marile scene ale teatrului românesc, dar şi tineri studenţi, care scriu istorie în spectacole de an.

  • Din programul acestei ediţii amintim spectacolele: „Magic Naţional” – Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti; „Escu” de Tudor Muşatescu – Teatrul Mic; „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu – Teatrul Tony Bulandra, Târgovişte; „Ultima oră” de Mihail Sebastian – Teatrul Municipal Ariel, Râmnicu Vâlcea; „Slugă la 5 stăpâni” de Mihai Gruia Sandu – UNATC „I.L. Caragiale”; „Gunoierul” de Mimi Brănescu; „Căldură? Mare?”, după I.L.Caragiale sau „The Fly”, spectacol-concert cu Marius Vernescu şi Alexandru Pribeagu.

Pe scena mică din Parcul Cişmigiu vor concerta pe acorduri calde de jazz şi swing, fado şi tango în cheie modernă, alături de Irina Sârbu, Mircea Tiberian şi Nadia Trohin, Adrian Nour & Trio Zamfirescu, Bianca Mihai, Alex Ştefănescu sau Marthin Marcos Band. Nu lipsesc concertele de folclor reinterpretat, în compania lui Marius Mihalache sau Adrian Naidin, dar nici serile de şlagăre din perioada interbelică sau muzica de promenadă.

Păstrând tradiţia concertelor susţinute de fanfare, Bucureştii lui Caragiale prilejuiesc o întâlnire specială luni, 27 august, cu ocazia unui program de muzică militară şi de promenadă prezentat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

  • Programul muzical se încheie duminică, 2 septembrie, pe Scena Mare, alături de Orchestra Naţională Radio, care va interpreta o serie de melodii celebre aparţinând compozitorilor Ion Vasilescu, Ionel Fernic, Dino Olivieri sau Astor Piazzolla.

Secţiunea evenimente conexe transformă aleile parcului într-un muzeu interactiv, publicul având ocazia să descopere poveşti fascinante şi istorii mai puţin cunoscute, fotografii şi înregistrări din epocă, dar şi obiecte şi personaje desprinse din schiţele lui Nenea Iancu.

Printre principalele atracţii se numără cele două expoziţii prezentate cu succes în cadrul ediţiei anterioare a festivalului – Fotografii din Bucureştii de altădată şi Maşini de epocă, revăzute şi îmbogăţite cu noi exponate, dar şi o expoziţie inedită: Biciclete retro, realizată cu sprijinul Asociaţiei Retro Velo România.

Plimbările culturale „la bulivar” sunt încurajate de lectorii de la Fundaţia Calea Victoriei, care transformă un tur în împrejurimile parcului (cu pornire de la Piaţa Valter Mărăcineanu) într-o ocazie ideală de a povesti despre apariţia Universităţii Bucureşti, despre personajele şi balurile de la Cercul Militar Naţional sau despre viaţa tumultoasă a redacţiilor de ziar.

Totodată, în premieră, festivalul găzduieşte, în perioada 29 august – 2 septembrie, instalaţia interactivă „Telefonul Amintirilor”.

Lansată de Asociaţia Punctart, în cadrul proiectului Muzeul Memoriei, instalaţia le permite tuturor celor curioşi nu doar să asculte fragmente din universul oraşului de altădată, ci şi să imprime în albumul cu amintiri propriile gânduri şi impresii despre Bucureştiul cotidian.

Accesul la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuit.

Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii pe www.teatrulioncreanga.ro.

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner