Îmbunătățirea comerțului și a relațiilor comerciale pe ansamblu cu țările africane constituie unul dintre cei trei piloni ai noii strategii pentru Africa anunțată de președintele SUA.
Alte domenii de interes vor fi întărirea securității și reforma programelor de ajutor extern. Strategia include o inițiativă numită “Prosper Africa“ care, potrivit Casei Albe, “va sprijini piețele accesibile pentru afacerile americane“, vor “îmbunătăți climatul de afaceri“, ceea ce va conduce la creșterea exporturilor SUA și o mai mare reciprocitate cu partenerii comerciali africani.
Concomitent, SUA vor utiliza legislația AGOA (African Growth and Opportunity Act) pentru a promova “legături comerciale mai strânse și un comerț corect cu statele subsahariene“.
Într-un discurs în care a prezentat detalii privind noua strategie, John Bolton, consilierul președintelui pe probleme de securitate națională a declarat că în următoarele luni și în următorii ani SUA intenționează să “urmărească (încheierea de) acorduri comerciale moderne și cuprinzătoare pe continent, care vor asigura schimburi reciproce corecte între SUA și națiunile din Africa“.
El a mai adăugat că SUA “vor începe astfel de negocieri pe o bază bilaterală, având ca țintă crearea unor parteneriate reciproc avantajoase“. Aceasta sugerează că SUA ar putea, în final, să încheie acorduri comerciale cu grupuri de țări africane, mai curând decât cu națiuni separate, posibil cu unul sau mai multe dintre actualele blocuri comerciale sau vamale existente.
Bolton a mai menționat că strategia, pe ansamblu, este menită, în mare măsură, să contracareze extinderea rapidă a influenței economice și politice exercitate de China și Rusia, care “dirijează în mod deliberat și agresiv investițiile lor în regiune astfel încât să câștige un avantaj competitiv față de SUA“.
În special el a acuzat China de utilizarea de “mită, acorduri opace și credite strategice pentru a menține statele din Africa captive și supuse dorințelor și cererilor sale“, ca parte a unei inițiative strategice mai largi precum “One Belt One Road“ care vizează “dezvoltarea unei serii de trasee comerciale“ dinspre și înspre China, având ca scop final avansul dominației globale a Chinei“.
Aceste inițiative au deja “efecte perturbatoare“, așa cum cel că Djibouti va ceda curând controlul portului său la Marea Roșie-care se află pe traseul marilor artere maritime dintre Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-unor companii de stat chinezești.
sursa: cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA