Nu există „nicio dovadă” că fenomenul El Nino a avut o influenţă asupra ploilor torenţiale înregistrate anul acesta în Africa de Est, susţine un studiu al reţelei de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA) publicat vineri, informează AFP. Cercetătorii au concluzionat, totuşi, că încălzirea globală este „unul dintre factorii” acestor ploi extreme, dar nu neapărat cel determinant, potrivit Agerpres.
Marele sezon de ploi, între martie şi mai, a fost mai puternic decât în mod normal în această parte a continentului, provocând moartea a peste 500 de persoane, în special în Kenya şi Tanzania, şi strămutând alte sute de mii.
Cercetătorii estimaseră anterior că un episod al fenomenului climatic El Nino, care a început la mijlocul anului 2023, a exacerbat precipitaţiile. El Nino provoacă secetă în unele părţi ale lumii şi ploi abundente în altele.
Până la sfârşitul anului 2023, alte inundaţii care au afectat Africa de Est au fost atribuite de cercetători dipolului Oceanului Indian, un alt fenomen climatic natural. Acesta apare dintr-o diferenţă de temperatură la suprafaţa mării între zonele de vest şi cele de est ale Oceanului Indian.
Dar „cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că El Nino sau dipolul Oceanului Indian au avut vreo influenţă” asupra precipitaţiilor extreme din acest an, se arată în studiul WWA, ale cărui cercetări urmăresc să stabilească rolul potenţial al încălzirii globale în evenimentele meteorologice extreme.
Oamenii de ştiinţă au studiat date şi modele climatice în încercarea de a stabili cum s-au schimbat precipitaţiile între epoca preindustrială şi zilele noastre.
„Estimarea cea mai probabilă este că încălzirea globală a făcut ca acest eveniment (ploile torenţiale din acest an, n.r.) să fie de două ori mai probabil şi cu 5% mai intens”, au declarat ei, avertizând însă asupra unei „mari incertitudini matematice” în aceste rezultate.
Studiul acoperă „cele 30 de zile cu cele mai multe precipitaţii” din acest sezon ploios, iar cercetătorii subliniază că „ploile torenţiale vor continua să se intensifice în regiune” pe viitor.
Prin urmare, oamenii de ştiinţă fac apel la guvernele din regiune să îşi îmbunătăţească infrastructura şi să îşi protejeze ecosistemele, în special în zonele dens populate.
Africa de Est şi Cornul Africii se numără printre regiunile terestre cele mai vulnerabile la încălzirea globală, în timp ce continentul african contribuie doar cu o parte minimă la emisiile planetei.
sursa – AGERPRES