Studiu: Expunerea excesivă, fake news-urile şi hărţuirea online: principalele riscuri întâmpinate de copii în pandemie

Mai mult de jumătate (54,7%) dintre copii consideră utilizarea excesivă a tehnologiei un risc major întâmpinat în perioada pandemiei, arată datele studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat pe un eşantion de 5.000 de copii. Printre celelalte riscuri identificate în analiza Organizaţiei Salvaţi Copiii România se numără informaţiile false (39,5%) şi bullying-ul online (25,8%).

Izolarea din perioada stării de urgenţă, coroborată cu închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor în mediul online au crescut simţitor timpul pe care copiii au fost nevoiţi să îl petreacă pe internet, precum şi riscurile la care aceştia se expun, a precizat joi “Salvaţi Copiii”.

Astfel, numeroase studii  arată că timpul în exces petrecut în mediul online poate avea efecte negative asupra bunăstării emoţionale şi dezvoltării psihosociale ale copiilor.

Mai mult, 32,4% dintre copiii participanţi la studiu afirmă că au avut neînţelegeri cu părinţii,  legate de activitatea pe internet sau de timpul petrecut online.

La rândul lor, părinţii beneficiari ai programului Ora de Net enumeră printre cele mai mari provocări întâmpinate în gestionarea internetului în familie timpul excesiv online, lipsa abilităţilor digitale şi realizarea cu succes a lecţiilor online.

Având în vedere impactul masiv pe care l-a avut pandemia asupra felului în care este utilizată tehnologia în familie, Organizaţia Salvaţi Copiii şi Huawei vin în sprijinul părinţilor prin lansarea seriei de conferinţe „Copilăria în era digitală”. Acestea au rolul de  îi ajuta pe părinţi să înţeleagă mai bine provocările mediului online şi de a-i susţine cu informaţii şi resurse astfel încât să poate gestiona corect utilizarea dispozitivelor digitale în familie.

„Internetul a schimbat fundamental lumea în care trăim, iar evenimentele ultimelor luni au accelerat ritmul în care am devenit cu toţii mai legaţi de noile tehnologii pentru a lucra, învăţa şi chiar interacţiona cu ceilalţi. Copiii, prin închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor online au fost extrem de afectaţi de noua realitate, iar părinţii au fost puşi adesea în situaţia de a nu şti cum să gestioneze relaţia cu aceştia din perspectiva cursurilor, socializării şi riscurilor din mediul online. De aceea, am adus împreună psihologi, specialişti în educaţie şi bloggeri cunoscuţi, pentru a prezenta puncte de vedere complementare şi sfaturi utile pentru părinţi, astfel încât să îi ajute să depăşească cât mai uşor această perioadă. Ne dorim să îi sprijinim pe copii astfel încât să poată profita de oportunităţile mediului online, fiind în acelaşi timp protejaţi de riscuri.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

„Fiind un jucător global în domeniul telecomunicaţiilor, susţinem interconectarea zilnică a sute de milioane de persoane, prin echipamentele pe care le producem. Este responsabilitatea noastră morală să asigurăm siguranţa acestor interacţiuni digitale, mai ales atunci cand este vorba despre copii şi adolescenţi. Am decis să donăm 100.000 de dolari pentru programul Ora de Net deoarece credem în importanţa educaţiei digitale, astfel încât să ajutăm copiii şi adolescenţii să evite pericolele la care sunt expuşi atunci cand petrec timp online”, a declarat la rândul său Angela Moraru, Corporate PR Manager Huawei Romania.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigatlicitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.

Mai multe informaţii detaliate despre Organizaţia Salvaţi Copiii şi proiectul Ora de Net sunt disponibile pe www.oradenet.ro şi www.salvaticopiii.ro

Studiul „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” poate fi consultat la https://bit.ly/2BDhgIc

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare