Mai multe alte gări negre supermasive s-ar putea ascunde în Univers decât s-a crezut până în prezent, potrivit unui noi studiu, informează DPA, explică Agerpres.
Astronomii de la Universitatea Southampton din Anglia afirmă că 35% din aceşti giganţi galactici – unii dintre ei având masa de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui – nu au fost încă descoperiţi, întrucât sunt obturaţi de nori denşi de gaz şi praf.
Procentul lor a fost estimat anterior la circa 15%.
”Găurile negre sunt cele mai misterioase obiecte din Univers şi sunt prezente peste tot – cu toate acestea, nu ştim cu adevărat cum se dezvoltă”, a declarat profesorul Poshak Gandhi, coautor al studiului publicat în Astrophysical Journal.
”Am descoperit că multe altele sunt în văzul tuturor – ascunse în spatele prafului şi gazului care le fac invizibile pentru telscoapele normale”, a mai spus el.
”Este pentru prima dată când realizăm un recensământ extrem de detaliat al găurilor negre care cresc consumând material interstelar din jurul lor. Dacă n-am avea o gaură neagră supermasivă în galaxia noastră, Calea Lactee, atunci ar fi mult mai multe stele pe cer. Este doar un singur exemplu despre modul în care găurile negre pot influenţa evoluţia unei galaxii”, a adăugat el.
Echipa de cercetători a folosit date furnizate de InfraRed Astronomy Satellite al NASA şi de telescopul spaţial cu raze X NuSTAR pentru a analiza emisii în infraroşu provenite de la norii care învăluie găurile negre supermasive.
”Deşi găurile negre sunt întunecate, gazul înconjurător se încălzeşte şi străluceşte intens, ceea ce le transformă în unele dintre cele mai strălucitoare obiecte din univers”, a adăugat profesorul Gandhi.
”Chiar şi atunci când găurile negre sunt ascunse, praful înconjurător absoarbe şi reemite această lumină ca radiaţie infraroşie, punându-le în evidenţă prezenţa. Razele X oferă o perspectivă complementară care străbate gazul învăluitor aşa cum o radiografie cu raze X îi permite unui medic să arunce o privire în interiorul corpului nostru”, a mai spus coautorul studiului.
Echipa de specialişti afirmă că aflarea numărului găurilor negre ascunse în comparaţie cu numărul celor cunoscute ne-ar putea ajuta să înţelegem modul în care aceste obiecte cosmice misterioase cresc până la astfel de dimensiuni.
”Găurile negre influenţează galaxiile în care se află – acest lucru se întâmplă întrucât sunt înconjurate de nori masivi de gaz şi praf şi pot consuma cantităţi vaste de materie”, a explicat autorul principal al studiului, Peter Boorman, care a lucrat anterior la Universitatea din Southampton, iar acum este profesor la Universitatea Caltech din Pasadena, California.
”Dacă o cantitate prea mare de materie se îndreaptă către o gaură neagră, aceasta începe să expulzeze excesul şi să-l trimită înapoi în galaxie. Asta poate dispersa norii de gaz din interiorul galaxiei în locul în care se formează stelele, încetinind rata de formare a stelelor”, a adăugat coordonatorul studiului.
sursa – AGERPRES